wtorek, 10 września 2013

Zupa z dyni z dodatkiem szałwi i gorgonzoli

Na początek zaproszenie na funpage Strefy Ulubionej. Zamieszczam tam wszystkie bieżące informacje. Zapraszam do jego śledzenia i oczywiście polubienia :)

A teraz już konkrety.
Dzisiaj na obiad była zupa dyniowa. Gotowałam ją po raz pierwszy. Wykorzystałam dynię gotowaną, a w planach mam jeszcze z zupę z dyni pieczonej.Aby nie było zbyt mdło dodałam szałwię i ser gorgonzolę. Te dwa składniki wzbogaciły smak dyni. Zupa miała kremową konsystencję i oczywiście była smaczna.

czas przygotowania - 20-30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1/2 małej dyni (ok.0,7kg)
- 50g sera gorgonzola
- 8 listków szałwii
- 4 gałązki zielonej pietruszki
- 1/21l bulionu 
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczki octu winnego
- przyprawy - sól, pieprz

1.  Podgrzewamy bulion i dodajemy do niego 1/2l wody. 
2. Oczyszczoną dynię kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu z wodą. Gotujemy ok 5 minut.
3. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na oliwie wraz z połową listków szałwii. Po podsmażeniu szałwię wyrzucamy.
4. Dodajemy podsmażoną cebulę do gotującej się dyni i gotujemy kolejne 5 minut.
5. Kroimy drobno zieloną pietruszkę oraz resztę listków szałwii i dodajemy do zupy. 
6. Ser gorgonzola również kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy do zupy.
7. Dodajemy ocet winny oraz przyprawy do smaku.
8. Gotujemy wszystko razem ostatnie 5 minut (łączny czas gotowania od momentu wrzucenia dyni 15 minut).
9. Całość blendujemy uzyskując zupę krem.

A propozycja podania ? Oczywiście grzanki z razowego, domowego chleba (o tym niedługo) z dodatkiem masła ziołowego.

To zupa dyniowa przed blendowaniem.
 
A to gotowa do konsumowania :)
Smacznego...
Iwona

3 komentarze:

  1. Jeden z postów z odniesieniem do Twojego bloga już opublikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne zdjęcia i blog smakowity.
    Zapraszam również do siebie

    http://megishow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...