czas przygotowania - 45 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1/2 średniej dyni (ok. 80dag)
- 0,7 l bulionu
- 3 listki szałwi
- 3-4 łyżek soku z pomarańczy (można zastosować odrobinę startej skórki z pomarańczy i 2 łyżki soku)
- przyprawy - sól, pieprz
- zielona pietruszka do dekoracji
Nagrzewamy piekarnik na 170C. Dynię oczyszczamy i kroimy na większe części. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut. Pod koniec pieczenia podgrzewamy bulion. Z dyni wykrawamy sam miąższ i kroimy go na mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu. Dodajemy szałwię i sok z pomarańczy i całość gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku. Gotujemy kolejne 5 minut, szałwię wyrzucamy i całość blendujemy.
Dekorujemy drobno posiekaną pietruszką i podajemy.
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz