Zapraszam na kolorową sałatkę. Piękny kolor zapewniają jej figi i papryka. A uzupełnieniem są kiełki z brokuła. Dodatek mięsny sprawia, że sałatka jest sycąca.
Inspiracją dla sałatki były jej dwa podstawowe składniki, które były aktualnie dostępne - mięso mielone oraz figi.
czas przygotowania - 45 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- parę liści sałaty
- 1 papryka
- 1 figa
- garść kiełków z brokuła (mogą być dowolne inne kiełki)
- 1 łyżki oleju (do smażenia)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (do sosu)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- przyprawy - sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony)
- 25dag mięsa wieprzowego lub drobiowego
- 1/2 małej cebulki
- 50ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżki bułki tartej
- szczypta suszonych ziół prowansalskich
- mąka do obtoczenia pulpetów
Rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. Mięso mielimy i dodajemy do niego ok 50ml wody. Cebulę kroimy bardzo drobno, dusimy na 0,5łyzki oleju i studzimy. Następnie dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Wszystko mieszamy i odstawiamy na parę minut. Następnie formujemy małe kulki, obtaczamy je w mące oraz gotujemy 10 minut w osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotowujemy sos i sałatkę.
Sos - mieszamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny oraz tymianek i odkładamy.
Sałatka - Paprykę kroimy na paseczki i podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. W międzyczasie płuczemy sałatę i dzielimy na kawałki, wykładamy na talerz. Kiedy papryka będzie gotowa wykładamy ją na sałatę. Figi kroimy na 10-12 cząstek i również wykładamy na sałatkę. Na wierzch sałatki dajemy gotowane pulpety, całość polewamy sosem. Na końcu posypujemy sałatkę kiełkami.
Smacznego...
Iwona
Wiesz jak mi na dobranoc narobić apetytu :D
OdpowiedzUsuńJa właśnie też zgłodniałam pisząc to, ale cóż trochę za późno. Trzeba szybko iść spać:)
OdpowiedzUsuńu mnie jest jeszcze później niż u Ciebie w Polsce, ale mam już weekend :D
Usuń