środa, 23 października 2013

Krupnik mieszany


W ramach wprowadzania kaszy jaglanej moim domownikom wymyśliłam mieszany krupnik. Mieszany, ponieważ do stanowiącej bazę kaszy jęczmiennej dodałam kaszę jaglaną. Do tej pory nie byli jej przychylni, wobec tego musiałam jakoś ją przemycić, aby się nie zorientowali. I udało się. Na początek użyłam niedużej ilości kaszy jaglanej, aby nie była zbytnio wyczuwalna.

czas przygotowania - 30-40 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1 szklanka bulionu mięsno-warzywnego
- 1/2 szklanki grubej kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia marchewka
- 1/2 małej pietruszki
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1 liść lubczyku (zamiast magi)
- 1 liść laurowy
- przyprawy - sól, pieprz, ewentualnie wegeta natural (tylko suszone warzyw, bez sztucznych dodatków)

1. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce (drobne oczka).
2. Kaszę jęczmienną wrzucamy do bulionu, dodajemy wodę (ok.1-1,5l), starte warzywa, 2 gałązki natki pietruszki, liść lubczyku i listek laurowy.  Gotujemy razem ok 10 minut. Wstępnie przyprawiamy solą i pieprzem.
3. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, gotujemy 10 minut.
4. Pod koniec gotowania wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy ostatnie 5-10 minut (do miękkości ziemniaków). Nie zapominamy o ostatecznym doprawieniu, ponieważ wrzucone surowe ziemniaki pochłonęły sporą ilość soli.
5. Na koniec usuwamy liść laurowy i lubczyk, natomiast wrzucamy pozostałą 1 gałązkę natki pietruszki. Już bez gotowania będzie ona jeszcze oddawała smak gorącej zupie. 



Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...