poniedziałek, 28 października 2013

Ciasto francuskie z cebulą i żurawiną

Wracam po kilkudniowej przerwie. Niby małe przeziębienie, a ciągnie się ponad tydzień i niestety końca nie widać. Kuchnia trochę ucierpiała w tym czasie. Ucierpiała to chyba niewłaściwe określenie. Lepiej powiedzieć, że mało się w niej działo. Ale pomału wracam do siebie i zaczynam pichcić. Wraca smak i chęć do działania.
Od dłuższego czasu krążył mi po głowie farsz cebulowy i w końcu doczekał się dzisiaj realizacji. Miał to być dosyć klasyczny farsz, ale w trakcie jego przygotowywania plany się zmieniły i wzbogaciłam go o żurawinę i kardamon.

czas przygotowania - 20 minut + 15 minut pieczenie
SKŁADNIKI (przekąska dla 2 osób - ok. 12szt:
- ciasto francuskie
- 1 średnia cebula
- 1 mała czerwona cebula
- żurawina (ok 30szt)
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- przyprawy - sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka oleju do smażenia



1. Cebulę kroimy na cienkie plasterki lub ćwiartki. Wrzucamy na patelnię z olejem. Dodajemy cukier, sól i pieprz. Niezbędna jest również woda, ponieważ cebula powinna się dusić a nie smażyć.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
3. Przygotowujemy ciasto francuskie. Wykrawamy kwadraty o boku ok 4cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
4. Do cebuli dodajemy żurawinę i kardamon i dusimy ostatnie 5 minut. Cebula powinna być miękka.
5. Farsz nakładamy na środek każdego z kwadratów i wstawiamy do piekarnika.
6. Pieczemy ok 15 minut, do momentu aż ciasto francuskie wyrośnie i zrumieni się.

Podajemy na ciepło.

Smacznego...
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...