piątek, 29 listopada 2013

Frittata ze szpinakiem i łososiem

Pomysł na szybkie danie. Idealne na samodzielny posiłek lub w mniejszej ilości można ją skomponować z jakąś sałatkę. Ja wybieram pierwszą opcję i zjadam ją na obiad.
czas przygotowania 15-20minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 3 jajka
- 2 garście szpinaku
- 50g wędzonego łososia
- 1 papryka chilli
- 1 garstka kiełków
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
- przyprawy - sól, pieprz
1. Szpinak płuczemy, osuszamy i siekamy na drobne kawałki. Można zostawić całe liście. 
2. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
3. Kroimy papryczkę chilli i kiełki.
4. Mozzarellę dzielimy na małe kawałki.
5. Jajka rozbijamy i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Podgrzewamy olej na patelni. Wlewamy jajka i jak najszybciej dodajemy szpinak, kiełki, paprykę, łososia i mozzarellę.
 7. Smażymy około 5 minut, do momentu, aż jajko zetnie się.
 Podajemy z grzankami z pieczywa lub sałatką. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...