poniedziałek, 18 listopada 2013

Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka i warzyw

Zapiekanki stwarzają wiele możliwości. Ja najczęściej traktuję je jako kompletne danie, dlatego dodaje do nich mięso. Są wówczas bardzo sycące. Kolejną ważną dla mnie sprawą jest, aby obniżyć ich kaloryczność dlatego też unikam dużej ilości ciężkich sosów. Może bez nich mają inną konsystencję, są trochę bardziej sypkie, ale według mnie nie zmniejsza to ich walorów smakowych. Tak było i tym razem. Świadczy o tym fakt, że zniknęła w ciągu kilku minut i już w planach jest kolejna.
czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 8 małych ziemniaków
- 500g piersi z indyka
- 1/2 średniej cukinii
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 150g mozzarelli (1 duża kulka)
- 1/2 łyżki masła
- przyprawy - sół, pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku


1. Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i obgotowujemy. Ja gotuję je około 5 minut w szybkowarze. Są wówczas  lekko twarde, ale jednak już prawie gotowe do jedzenia.
2. Mięso kroimy na plastry o grubości 1-2cm. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zawijamy w papier do pieczenie i smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu przez około 5-7 minut. 
3. Przygotowujemy warzywa - cukinię i pomidorki koktajlowe, Cukinię kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie każdą z części kroimy w cieniutkie wstążki. Następnie zwijamy w ruloniki. Natomiast pomidorki kroimy na 2 lub 4 części.
4. Siekamy bardzo drobno koperek.
5. Mozzarellę kroimy lub rwiemy na drobne kawałki.
6. Ziemniaki po ugotowaniu i odlaniu wody pozostawiamy w garnku i energicznie nim potrząsamy, tak aby lekko się obiły o siebie. Podczas zapiekania lepiej będą chłonąc smaki.
7. Przygotowane składniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno idą ziemniaki. Następnie pomiędzy ziemniaki wkładamy rulony ze świeżej cukinii. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
8. Wykładamy kolejne składniki - pomidorki oraz mozzarellę i posypujemy koperkiem. Możemy jeszcze raz odrobinę przyprawić solą i pieprzem.
9. Ostatnim składnikiem zapiekanki jest masło, które w małych kawałeczkach wykładamy na wierzch.
 10. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180-190C przez 25-30 minut.
Podajemy na ciepło, od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Jeśli zostanie nam jakaś część zapiekanki, spokojnie możemy ją odgrzać w tym samym dniu.

Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. Jestem ogromną fanką zapiekanek. Najfajniejsze w nich jest to, że w czasie kiedy się robią mogę posprzątać kuchnię :) a potem już tylko delektować się smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście ten czas kiedy same się robią, to znaczy pieką jest cudny. A co w nim będziemy robić, to już pełna dowolność :) Pozdrawiam Iwona

      Usuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...