niedziela, 22 grudnia 2013

Zupa rybna (z karpia).

Po golonce nadszedł czas na typową naszą wigilijną potrawę, czyli zupę z karpia. W naszym wydaniu jest to praktycznie bulion rybny podawany z grzankami lub gotowanymi ziemniakami. Chociaż większości osób zupa ta niedobrze się kojarzy, ponieważ jest gotowana na głowach z karpia, to jednak bardzo ją polecam bo smakuje wybornie. Podstawowa sprawa, to pominąć kwestię jak jest gotowana, a skupić się na jej smaku. Tak robią moje dzieci i bardzo im smakuje.

czas przygotowania - 1,5-2h
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 2 głowy karpia
- 30-50dag karpia (może być dowolne mięso karpia)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 por
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
- 4 angielskie ziela
- mała gałązka lubczyku
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- ok 20szt kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżki soli
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki

1. Głowy i kawałki karpia bardzo dobrze oczyszczamy i płuczemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (4-5l). Zagotowujemy i osuwamy powstałą pianę.
2. Warzywa obieramy i kroimy na większe kawałki. Wrzucamy do ryby.
3. Dodajemy przyprawy - liście laurowe, angielskie ziele, lubczyk, zieloną pietruszkę, pieprz (lekko rozgnieciony) i sól.
4. Gotujemy około 1h.
5. Przygotowujemy zasmażkę - na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej płynnej masy. Dodajemy około 2 łyżek zupy i mieszamy. Zasmażkę dodajemy do zupy.
6. Sprawdzamy smak zupy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
7. Wyciągamy z zupy warzywa i karpia, a pozostały wywar przecedzamy przez gęste sitko. Uzyskujemy w ten sposób klarowną zupę z karpia.

Podajemy z grzankami lub gotowanymi ziemniakami. My preferujemy pierwszą wersję.

Smacznego...
Iwona



4 komentarze:

  1. Bardzo, bardzo lubię taką zupę, nie przeszkadza mi sposób jej przygotowania.
    Pozdrawiam świątecznie i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką zupę z karpia robi się na Wigilię u mojego męża (Dolny Śląsk).Moje dzieci ją uwielbiają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło dowiedzieć się, że ktoś również lubi tą zupę :) Mało takich osób spotykam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...