sobota, 21 grudnia 2013

Golonka z dodatkiem piwa.

W ramach kuchennych przygotowań przedświątecznych próbuję przygotować coś smacznego dla każdego domownika. I ten weekend przeznaczam właśnie na takie działania. Nie organizuję wigilii u siebie, więc nasze przysmaki przygotowuję wcześniej. Czyli dzisiaj zabieram się za sernik, zupę rybna z karpia (przepis pojawi się jeszcze przed wigilią), smażonego karpia i golonkę. Ciasto jest dla wszystkich, ryby dla mnie i dzieci, wobec tego pozostaje jeszcze jakaś przyjemność dla męża. I tak padło na golonkę. Już od kilku lat pojawia się wniosek, aby golonka zagościła na wigilijnym stole, ale jest od razu odrzucany. Dlatego też w tym roku postanowiłam zadziałać wcześniej.
Kupiłam golonkę bez skóry i kości, tylko samo mięso, aby było nieco lżej, ponieważ przypuszczam że sama również się skuszę na odrobinę.
czas przygotowania - 2 dni :) marynowanie cała noc + gotowanie 1,5-2h + opiekanie w piekarniku 1,5h
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 80dag golonki (samo mięso, bez skóry i kości)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 czosnku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 pory
- 1 cebula
- 3 listki laurowe
- 4 angielskie ziela
- 3 gałązki zielonej pietruszki
- mała gałązka lubczyku
- 1/2 szklanki piwa

MARYNOWANIE:
1. Mięso płuczemy i odkrawamy wszelkie zbędne elementy (ewentualne skórki, nadmiar tłuszczu, kostki). Dzielimy na równe kawałki, tuszki.
2. Nacieramy mięso solą, pieprzem, ziołami i kminkiem.
3. Mięso przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc.
WYWAR WARZYWNY: 
4. Obieramy warzywa (marchewka, pietruszka, seler, pory, cebula) i kroimy na duże kawałki. Ząbki czosnku podsmażamy na patelni.
5. Warzywa i czosnek wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (ok 2l). Dodajemy liście laurowe, angielskie ziele, zieloną pietruszkę i lubczyk. Doprawiamy solą (niecałe 1/2 łyżki).
6. Gotujemy około 1h. Pozostawiamy do wystudzenia.

GOTOWANIE PIECZENIE GOLONKI:
6. Zamarynowane mięso wrzucamy do zimnego wywaru warzywnego i wolno gotujemy po przykryciem aż będzie miękkie, czyli 1,5-2h.
7. Golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy wywarem pozostałym z gotowania mięsa. Przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180C przez około 45 minut - 1h.
8. Odkrywamy folię i podlewamy piwem i pieczemy dalej ok 1/2 godziny, do momentu zrumienienia mięsa.

Podajemy z frytkami lub pieczywem. I niezbędny dodatek - musztarda. Golonkę możemy serwować w całości lub pokroić ją na plasterki.
Golonkę przygotowuje dosyć rzadko, a tym razem inspirowałam się opisem przygotowania czeskiej golonki przez p. M. Gessler (Smaki życia - Czeska golonka).

Smacznego...
Iwona

3 komentarze:

  1. O rzesz Ty :) Nie pokażę tego mojemu mężowi bo mu język ucieknie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się :) I co najciekawsze nie wiem co w niej jest takiego magicznego, że większość panów reaguje podobnie na nią. Jest smaczna, ale bez przesady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka... Mojemu ukochanego bardzo smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...