środa, 22 stycznia 2014

Babeczka jajeczna na ostro

Dzisiejszy pomysł na babeczkę jajeczną z dodatkami powstał, ponieważ po ostatnim pieczeniu zostały mi białka. Oczywiście najprostszym sposobem ich wykorzystania byłoby upieczenie bez. Jednak słodycze nie goszczą tak często w moim domu i muszę zachować kilkudniowy odstęp od ostatniego pieczenia.
Dlatego też postanowiłam wykorzystać je inaczej.I zależało mi, aby skomponować je z warzywami. A oto efekt.




czas przygotowania - 20 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 jajko + 2 białka (mogą być 2 jajka)
- 6 plasterków cukinii (grubości 1cm)
- 1/3 papryki chilli
- 1/4 czerwonej papryki
- przyprawy - sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka masła

1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
2. Cukinię kroimy w kostkę i podpiekamy na oleju około 3 minuty.
3. Paprykę chilli kroimy bardzo drobno.
4. Jajko i białka wbijamy do miseczki, dodajemy przyprawy (sól, pieprz) i mieszamy.



5. Foremki (mini tarty lub inne) smarujemy masłem. Następnie wlewamy do nich połowę jajek. Nakładamy cukinię i pokrojoną paprykę (zwykła i chilli) i zalewamy pozostałymi jajkami.



6. Pieczemy w piekarniku  przez około 5-7 minut, do momentu aż jajko całkowicie się zetnie.


Podajemy na ciepło z tostami. Jeśli nasze babeczki nie chcą wyjść z foremek nie ma problemu. Wystarczy wziąć łyżeczkę i zabrać się za konsumpcję. Aby temu zaradzić wystarczy foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Trzeba jeszcze uważać na ostrą paprykę. Moja babeczka była bardzo ostra i bardzo smaczna :)
Smacznego...

Iwona

2 komentarze:

  1. Super. Zrobię takie w wersji łagodnej dla dziecka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, wystarczy pominąć papryczkę chilli i już jest łagodna wersja :) Pozdrawiam Iwona

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...