niedziela, 2 lutego 2014

Sernik z brzoskwiniami

Jeśli weekend to czas na ciasto. Oczywiście jedno z serii moich ulubionych - sernik z brzoskwiniami. Przygotowany jest na spodzie z biszkoptów, co odrobinę skraca czas przygotowania ciasta. Nie musimy wówczas przygotowywać ciasta na, tylko na dół formy wykładamy biszkopty. Cudownie przyjmują one wilgoć sera i są po upieczeniu idealne i szczerze mówiąc opierając się tylko na doznaniach smakowych trudno określić, że są to biszkopty.

Czas brać się do pracy, aby szybko oddać się degustacji...




czas przygotowania - 1/2h przygotowanie + 1h pieczenie
SKŁADNIKI:
- 1kg sera (z wiaderka)
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- 6 jajek
- 100g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- podłużne biszkopty
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 łyżka mąki

1. Pierwszą czynnością powinno być przygotowanie brzoskwiń - wyciągamy je z zalewy, odsączamy i kroimy na małe kawałki. Można je delikatnie oprószyć mąką, wówczas nie powinny opadać na dno ciasta.
2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
3. Białka oddzielamy od żółtek, białka odkładamy. Natomiast żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym, miksujemy aż uzyskamy gęstą, gładką i jasną masę.
4. Kolejny etap - do masy z żółtek i cukru dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i miksujemy. Następnie dodajemy kolejno małymi porcjami ser, serek homogenizowany, budynie i proszek do pieczenia miksując po każdej porcji.
5. Ubijamy białka na sztywna pianę (z dodatkiem szczypty soli).
6. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
7. Przygotowujemy formę - smarujemy są tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.

Tym razem przygotowałam całą porcję ciasta (z 1kg sera) i podzieliłam ją na dwie formy - kwadratową, silikonową foremkę (ok 25cm x 25cm) i tortownicę (ok 24cm).

8. Na dno formy wykładamy biszkopty. Następnie ok 2cm masy serowej, brzoskwinie oraz reszta masy serowej. 
9. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez około 1h (do suchego patyczka). Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy w nim sernik na 15 minut.


 Zazwyczaj podczas pieczenia ciasto wyrasta ponad foremkę, a pod koniec trochę opada. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na jego smak.
Teraz pozostaje oprószyć ciasto cukrem pudrem. Z krojeniem czekamy, aż wystygnie. Bezpośrednio po upieczeniu jest bardzo delikatne i potrzebuje czasu aby stężeć. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Nie traci nic na swojej delikatności.



Smacznego...
Iwona

1 komentarz:

  1. Uwielbiam serniki, a zwłaszcza te z brzoskwiniami. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...