środa, 5 lutego 2014

Sos koperkowy


Sos ten nie gościł w moim domu przez bardzo długi czas. Budził on u mnie skojarzenia ze stołówkowym jedzeniem, szkołą i innymi placówkami zbiorowego żywienia z dawnych lat. Generalnie lubiłam go, ale poszedł w niepamięć. Kiedy do niego wróciłam po prostu mnie zachwycił.
Szukam inspiracji na różne sosy i myślę, że oprócz nowych smaków warto sięgnąć do tych wypróbowanych, klasycznych. Można je podać w lżejszy sposób. Nie trzeba zalewać ziemniaków toną sosu. Może on być tylko aromatycznym dodatkiem zastosowanym w niedużej ilości. Ja podaję go standardowo, najlepiej z gotowanym jajkiem lub mięsem np gotowanym schabem. Można również podać go do warzyw przygotowanych na parze. Niewielki dodatek sosu może całkowicie zmienić (czytaj wzbogacić) ich smak.




czas przygotowania - 20 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 400ml wywaru warzywnego lub rosołu lub 2-3 łyżek bazy do jasnych sosów (przepis TUTAJ)
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki śmietany 36%
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 lekko kopiaste łyżeczki mąki pszennej
- 2 lekko kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
- przyprawy - sól, pieprz, przyprawa typu wegeta natural (bez glutaminianu sodu)


1. Podgrzewamy wywar warzywny lub rosół. Jeśli korzystamy z bazy do jasnych sosów (POLECAM !!!) wówczas bierzemy 400ml wody + bazę.
2. Koperek płuczemy i bardzo drobno siekamy. 1/3 posiekanego koperku dodajemy do wywaru. Pozostałe 2/3 koperku na razie odkładamy.
3. Śmietanę (oba rodzaje) rozpuszczamy ciepłym sosem (ok. 4-5 łyżek), mieszamy i dodajemy do wywaru.
4. Gotujące się sos przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą typu wegetą natural.
5. Zagęszczamy sos - oba rodzaje mąki rozpuszczamy w małej ilości wody, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu cały czas mieszając go trzepaczką.
6. Sos odstawiamy z kuchenki i blendujemy. Uzyskuje on wówczas jednolitą i aksamitną konsystencję.
7. Na koniec dodajemy pozostałą część posiekanego koperku i całość gotujemy jeszcze około 5 minut.

I teraz pozostaje tylko kwestia podania. Jak pisałam wcześniej proponuje klasyczne podanie, czyli gotowane jajko lub mięso (gotowany schab). Jednak nie zalewamy sosem całej potrawy, tylko stosujemy go jako dodatek.











Smacznego...

Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...