czwartek, 30 stycznia 2014

Sos z sera z niebieską pleśnią






Sos ten przygotowuję regularnie. Zazwyczaj stosuję go do dań makaronowych. Świetnie podkreśla raczej neutralny smak makaronu. W zasadzie to dodanie samego sosu już tworzy danie. Jego smak zmienia się w zależności od tego jakiego sera użyjemy. Możemy użyć sera o wyraźnym, ostrym smaku lub też sięgnąć po łagodniejszą odmianę. Do tego ten charakterystyczny wygląd - wyraźnie widoczne ciemniejsze kawałeczki niebieskiej pleśni :) Wiem, że dla niektórych osób może to być odstraszające, dla mnie jednak jest wspaniałe i zachęcające.

czas przygotowania - 15 minut

SKŁADNIKI (3 porcje)
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 sera pleśniowego z niebieską pleśnią (50g)
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej

1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników, ponieważ sosu nie można pozostawić samego, trzeba go cały czas mieszać. Ser kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy przyprawy.
2. Śmietanę podgrzewamy w rondelku. Cały czas mieszamy, aby nam się nie zważyła. Dodajemy ser i nadal mieszamy do momentu aż ser się rozpuści. Jeśli ser się trudno rozpuszcza można go dodatkowo rozdrobnić widelcem.
 3. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
UWAGA
Do przygotowania tego sosu można użyć sera gorgonzola lub innego np. Lazur. W przypadku gorgonzoli smak jest zdecydowanie wyraźniejszy i ostry, dlatego też wymaga mniejszej ilości soli i pieprzu. Natomiast używając łagodniejszego sera (np. Lazur) można zwiększyć ilość soli i pieprzu. Jeśli chodzi o gałkę muszkatałową to można użyć takie samej ilości w obu przypadkach.


Z CZYM PODAJEMY?
Najlepiej smakuje z makaronem, ale może również być podany z warzywami przygotowanymi na parze lub jako małe uzupełnienie pieczonego mięsa.
Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...