Dzisiaj kolejna propozycja na ciepłe tosty. Tym razem z tuńczykiem i cebulą. I oczywiście nie może zabraknąć sera pleśniowego. Podobnie jak ostatnio jest to ser z niebieską pleśnią.
czas przygotowania - 30 minutSKŁADNIKI (2 porcje):
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 sera z niebieską pleśnią
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170C.
2. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Pozostawiamy jak największe kawałki, nie rozdrabniamy go.
3. Tosty smarujemy masłem i dzielimy na trójkąty.
4. Cebulę przekrawamy na połowę (wzdłuż) i kroimy w cieniutkie plasterki (dokładnie to połówki plasterków).
5. Ser pleśniowy kroimy w cienkie plastry.
6. Przygotowujemy tosty - nakładamy tuńczyka, cebulę i na końcu ser.
7. Pieczemy w piekarniku przez około 8 minut (do momentu kiedy ser zacznie się lekko rozpuszczać).
Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Najlepiej smakują ciepłe.
Moi domownicy zajadają je najczęściej z dodatkiem ketchupu.
Polecam - prosta i bardzo smaczna propozycja.
Smacznego...
Iwona
Pozornie proste, a zapewne przepyszne! Jak dla mnie - w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm, pysznie i szybko :) pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBanalnie proste, szybkie w zrobieniu i pasują na śniadanie, przekąskę czy też kolację. Oczywiście polecam :)
OdpowiedzUsuń