wtorek, 11 lutego 2014

Makaron z brokułami i nie tylko :)

Tym razem makaron w wersji warzywnej. Oczywiście z małym dodatkiem sosu z sera z niebieską pleśnią. O samym sosie pisałam już wcześniej, więc czas go wykorzystać. Jeśli jeszcze do tego użyjemy domowy makaron to sukces gwarantowany.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (3 porcje) :
-  300g makaronu wstążki
- 3/4 łyżki soli  (1/2 łyżki do ugotowania makaronu oraz 1/4 łyżki do brokułów)
- 1/2 brokuła
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 cukinii
- 1 łyżeczka oleju
- przyprawy - sól, pieprz
- parmezan (do posypania)


SOS z sera z niebieską pleśnią :
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 sera pleśniowego z niebieską pleśnią (50g)
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej

1. Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Podaję jedynie składniki, a szczegóły jak go przygotować TUTAJ.
2. Przygotowujemy warzywa:
- brokuły dzielimy na nieduże różyczki, gotujemy je 5 minut w osolonej wodzie, po ugotowaniu hartujemy w misce z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu,
- paprykę i cukinię kroimy nie nieduże kawałki i dusimy na oleju około 4 minut, doprawiamy sola i pieprzem.
3. Przygotowujemy wodę na makaron, zagotowujemy ją, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy go według zaleceń na opakowaniu. Ja korzystałam z makaronu domowego, który gotowałam 5 minut. Po zakończeniu gotowania, tylko odlewamy wodę, nie przelewamy makaronu zimną wodą. Po odcedzeniu makaron ponownie wrzucamy do garnka.
4. Do makaronu dodajemy sos i warzywa, całość mieszamy. Wykładamy na talerz i na wierzch ścieramy niedużą ilość parmezanu.
Smacznego ...
Iwona



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...