czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (3 porcje) :
- 300g makaronu wstążki
- 3/4 łyżki soli (1/2 łyżki do ugotowania makaronu oraz 1/4 łyżki do brokułów)
- 1/2 brokuła
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 cukinii
- 1 łyżeczka oleju
- przyprawy - sól, pieprz
- parmezan (do posypania)
SOS z sera z niebieską pleśnią :
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 sera pleśniowego z niebieską pleśnią (50g)
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
1. Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Podaję jedynie składniki, a szczegóły jak go przygotować TUTAJ.
2. Przygotowujemy warzywa:
- brokuły dzielimy na nieduże różyczki, gotujemy je 5 minut w osolonej wodzie, po ugotowaniu hartujemy w misce z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu,
- paprykę i cukinię kroimy nie nieduże kawałki i dusimy na oleju około 4 minut, doprawiamy sola i pieprzem.
3. Przygotowujemy wodę na makaron, zagotowujemy ją, solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy go według zaleceń na opakowaniu. Ja korzystałam z makaronu domowego, który gotowałam 5 minut. Po zakończeniu gotowania, tylko odlewamy wodę, nie przelewamy makaronu zimną wodą. Po odcedzeniu makaron ponownie wrzucamy do garnka.
4. Do makaronu dodajemy sos i warzywa, całość mieszamy. Wykładamy na talerz i na wierzch ścieramy niedużą ilość parmezanu.
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz