czwartek, 27 lutego 2014

Zupa chińska ze świeżym łososiem

Chociaż dzisiaj tłusty czwartek, to przepis zupełnie go nie dotyczy. Decyzję taką podjęłam, ponieważ nie jestem fanką pączków, zjadam je w bardzo małych ilościach i muszą być bardzo dobre. Czyli kupuję je w sprawdzonej piekarni, a nie w markecie. Szczególnie dzisiaj uderzył mnie widok pączków upchanych w przeźroczystych pojemnikach na bułki, z których każdy klient może je pojedynczo wyciągnąć. Nie był to ani ciekawy ani zachęcający widok i niestety prześladuje mnie od samego rana.
Dzisiejsza zupa jest bardzo sycąca i również rozgrzewająca. Dlatego też proponuję skusić się na nią teraz kiedy  dni są jeszcze chłodniejsze. I jak dla mnie porcja takiej zupy jest wystarczająca jako cały obiad.
Wśród wielu zup, które obecnie testuję ta znajduje się absolutnie na topie. Mogę ją spokojnie polecić.

czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 300-400g fileta z łososia
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka  klarowanego masła
- 1 większa marchewka
- 3 średnie ziemniaki
- 1l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3 angielskie ziela
- 3 łyżki sosu rybnego
- 100ml mleka
- 100ml śmietany
- kilka różyczek brokuła
- przyprawy - sól, pieprz
- kilka gałązek koperku (2 łyżki posiekanego)


1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podduszamy na klarowanym maśle.
2. Marchewkę kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę i wrzucamy do bulionu. Gotujemy maksymalnie 10 minut.
3. Po wrzuceniu warzyw dodajemy liść laurowy, angielskie ziele i sos rybny.
4. Łososia kroimy w dużą kostkę - rozkładamy płat ryby ze skórą na desce (skórą do deski), nacinamy rybę wzdłuż i w poprzek tworząc kostkę, odcinamy rybę bezpośrednio przy skórze uzyskując w ten sposób świetną kostkę.
5. Przygotowujemy brokuła (różyczki) oraz siekamy koperek.

6. Po 10 minutach gotowania zupy dodajemy mleko zmieszane ze śmietaną (z małą ilością ciepłej zupy). Podczas wlewania delikatnie mieszamy zupę trzepaczką.
7. Dodajemy kawałki ryby oraz różyczki brokuła. Gotujemy 5 minut.
8. Na sam koniec dodajemy połowę koperku. Drugą jego część zostawiamy do dekoracji zupy w miseczkach.
Źródło - program kulinarny Z.U.P.A. prowadzony przez Kingę Paruzel.


Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...