poniedziałek, 24 lutego 2014

Zupa krem z kalarepy

Coś ostatnio zasmakowałam w zupach kremach ! Dzisiejsza ma lekko słodki smak, dlatego też dodałam do niej ostry ser gorgonzola. Oba smaki świetnie do siebie pasują.


czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1/2l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 kalarepy
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1 łyżka śmietany
- przyprawy - sól, pieprz
DO DEKORACJI:
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ok 3 dag sera pleśniowego
- 4 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej)

1. Warzywa (kalarepę, marchew i pietruszkę) płuczemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 15-20 minut, do miękkości. 
2. Podczas gotowania przygotowujemy kaszę i ser gorgonzola oraz natkę do dekoracji. Kaszę płuczemy, przelewamy gorącą wodą a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 12 minut. Ser kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy.
3. Przyprawiamy zupę. Dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę. Sprawdzamy smak. Następnie całość miksujemy.




4. Nakładamy zupę do miseczek, dodajemy kaszę jaglaną i ser oraz posypujemy natką.
Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. Zupy kremy to najlepsze, co można ugotować :) Uwielbiam wszystkie, bez wyjątków :) Pyszności , pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam. Dodatkową ich zaletą jest to, że są lżejsze dla naszego układu trawiennego. Dlatego też są świetne również na wieczór.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...