Coś ostatnio zasmakowałam w zupach kremach ! Dzisiejsza ma lekko słodki smak, dlatego też dodałam do niej ostry ser gorgonzola. Oba smaki świetnie do siebie pasują.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1/2l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 kalarepy
- 1 mała marchewka
- 1/2 pietruszki
- 1 łyżka śmietany
- przyprawy - sól, pieprz
DO DEKORACJI:
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- ok 3 dag sera pleśniowego
- 4 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej)
1. Warzywa (kalarepę, marchew i pietruszkę) płuczemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 15-20 minut, do miękkości.
2. Podczas gotowania przygotowujemy kaszę i ser gorgonzola oraz natkę do dekoracji. Kaszę płuczemy, przelewamy gorącą wodą a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 12 minut. Ser kroimy w kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy.
3. Przyprawiamy zupę. Dodajemy sól, pieprz oraz śmietanę. Sprawdzamy smak. Następnie całość miksujemy.
4. Nakładamy zupę do miseczek, dodajemy kaszę jaglaną i ser oraz posypujemy natką.
Smacznego...
Iwona
Zupy kremy to najlepsze, co można ugotować :) Uwielbiam wszystkie, bez wyjątków :) Pyszności , pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam. Dodatkową ich zaletą jest to, że są lżejsze dla naszego układu trawiennego. Dlatego też są świetne również na wieczór.
OdpowiedzUsuń