niedziela, 2 marca 2014

Zapiekane brokuły z dwoma rodzajami sera

Brokuły - wspaniałe niskokaloryczne warzywo mające wiele zalet. Bogate w witaminę C, zawierające sole mineralne, wapń, potas, magnez oraz błonnik. Może ich smak nie jest zbyt wyrazisty, ale dzięki temu możemy podkręcać go poprzez inne składniki potrawy. Ja osobiście jestem ich fanką. Zjadam po prostu gotowane, polewam beszamelem, wrzucam do sałatek i zup. Dzisiejsza propozycja najlepiej sprawdza się jako dodatek do drugiego dania np. do mięs.





czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (2porcje):
- 1 średni brokuł
- 1 łyżka masła
- 50g parmezanu
- 50g sera gorgonzola
- sól

1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
2. Brokuła dzielimy na większe różyczki i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie przekładamy go do miski z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. W ten sposób różyczki brokuła zachowują piękny jasny kolor.
3. Przygotowujemy sery - parmezan ścieramy na tarce (drobne oczka), a gorgonzolę kroimy w drobną kostkę.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy masło (rozrzucamy drobne kawałki). Posypujemy go połowa startego parmezanu.



5. Następnie rozkładamy brokuły.



6. Brokuły posypujemy drugą połową parmezanu oraz rozkładamy ser gorgonzola.



7. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C przez 10 minut.




Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.

UWAGI:
- Jeśli nie mamy parmezanu możemy użyć innego twardego żółtego sera.
- Tak podane brokuły nie wymagają doprawiania, ale jeśli wolimy bardziej pikantne dania możemy przed włożeniem do piekarnika dodać mielony pieprz.
- Podczas zapiekania znaczna część sera początkowo znajdującego się na górze brokułów spływa na dół. W niczym to nie przeszkadza i nie zmienia smaku dania. A przy okazji - ser jest najlepszy kiedy lekko zaczyna zastygać.

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...