niedziela, 16 marca 2014

Muffiny jogurtowe z malinami

Mufiiny zawsze znikają w moim domu w tempie ekspresowym. Dzisiejsze pojawiły się dzięki akcji wiosenne czyszczenie lodówki i zamrażarki. Miałam zamrożone maliny ze swojego ogródka, które najwyższy czas zużyć do końca. I tak dwie pieczenie zostały upieczone na jednym  ogniu - ja zużyłam zapasy, a do tego cała rodzina była zadowolona.




czas przygotowania - 15 minut przygotowanie + 20 minut pieczenie
SKŁADNIKI (ok 18szt mini muffinek):
- 250g mąki pszennej (krupczatki)
- 100g masła (rozpuszczone)
- 1 jajko
- 250g greckiego jogurtu
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- maliny (20-40szt w zależności od tego czy dajemy po 1szt czy tez po 2szt do każdej muffinki)


1. Przygotowujemy wszystkie składniki. Zaczynamy od wyciągnięcia malin (jeśli używamy mrożonych) oraz od  rozpuszczenia, a następnie wystudzeniu masła.
2. W jednej misce łączymy składniki suche (mąka, cukier, cukier waniliowy, soda, proszek do pieczenia, sól), mieszamy.
3. Do drugiej miski wkładamy składniki mokre (wystudzone masło, jajko i jogurt) i mieszamy.
4. Przekładamy składniki mokre do suchych i energicznie mieszamy (tylko chwilę). Ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję.
5. Nakładamy ciasto do foremek - do około 1/2 wysokości. Następnie układamy maliny, po 1 lub 2sztuki do jednej foremki i delikatnie je wciskamy w ciasto.
6. Przykrywamy maliny resztą ciasta do 3/4 wysokości foremki. Można również uzupełnić ciastem całą foremkę, ponieważ nie należy ono do ciast bardzo mocno wyrastających.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C przez około 20 minut.


Po upieczeniu studzimy i możemy przystąpić do degustacji. Polecam posypać je cukrem pudrem, ponieważ maliny nadają lekko kwaskowy smak muffinom.









Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...