piątek, 21 marca 2014

Zapiekanka ryżowa ala gołąbki

U mnie w domu z gołąbkami bywa różnie. Po prostu nie wszyscy lubią kapustę i ostatecznie zjadają tylko farsz, a kapusta jest odkładana na bok. Dlatego też postanowiłam skupić się na zrobieniu farszu, a kapustę pominęłam. W ten sposób uzyskałam zapiekankę ryżowo-mięsną z dodatkiem żółtego sera. 
I co najważniejsze - jak szybko powstała, tak szybko zniknęła, więc moje zamierzenia zostały osiągnięte.
czas wykonania - 40 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 400g mielonej łopatki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 łyżka oleju
- przyprawy - sól, pieprz, przyprawa typu vegeta natural (bez glutaminianu sodu)
- 100g żółtego sera ( najlepiej dwa gatunki)



1. Mięso  podpiekamy na oleju i przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą natural. 
2. Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu.
3. Ugotowany ryż przekładamy do mięsa, mieszamy i razem dusimy około 5 minut. Mieszankę ryżu i mięsa mielonego przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Żółty ser ścieramy na tarce (duże oczka) i posypujemy nim zapiekankę.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.
I jeszcze propozycja podania. Można oczywiście podać zapiekankę samą, ale tak samo jak w przypadku gołąbków świetnie pasuje do niej odrobina sosu. Tym razem zaproponowałam sos pieczarkowy, ale również może to być sos pomidorowy.
Smacznego...
Iwona






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...