wtorek, 15 kwietnia 2014

Babka "jadą goście jadą" z malinami

Pozostając w klimacie wielkanocnym dzisiaj babka "jadą goście jadą". Jest ona kolejną wersją ciasta o tej samej nazwie, które już gościło w Strefie Ulubionej:
- ciasto z owocami "jadą goście jadą" (przepis TUTAJ)
- ciasto "jadą goście jadą" z żurawiną (przepis TUTAJ).
Nazwa tego ciasta związana jest z czasem jaki potrzebujemy na jego przygotowania. Wystarczy 1h i ciasto może zostać podane. Czyli przepis ten świetnie się nadaje na wizyty zapowiedziane w ostatniej chwili. A nawet można działać jak pojawią się goście - zmieszać składniki w 15 minut, usiąść z nimi i po 45 minutach wyciągnąć gotowe ciasto i delektować się jego smakiem.
Tym razem udało mi się namówić córkę do kuchennego działania. Pracowałyśmy wspólnie;> Ja przygotowałam składniki, Martynka miksowała i mieszała i na koniec ja nałożyłam ciasto do formy. A sprzątanie było wspólne:) Było jak zawsze cudnie^^ Czyli przepis może spokojnie trafić do STREFY RODZINNEJ.
czas przygotowania - 15minut + 45 minut pieczenie
SKŁADNIKI (mała babka o średnicy ok 20cm):
- 200g mąki tortowej + 1 łyżeczka (do posypania malin)
- 200g cukru pudru + 2 łyżeczki (do posypania malin)
- 200g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- garść malin (mogą być mrożone)
1. Nagrzewamy piekarnik do 180C.
2. Miękkie masło i cukier wsypujemy do miski i miksujemy. 
3. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
4. Do masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję.
5. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy, mieszamy.
 6. Formę natłuszczamy i wysypujemy mąką. Wlewamy, a właściwie to przekładamy łyżką połowę ciasto. Na ciasto wykładamy maliny (świeże lub rozmrożone). Posypujemy je delikatnie mąką (1 łyżeczka), co sprawi że owoce nie opadną na dół. Dodatkowo posypujemy je 2 łyżeczkami cukru pudru, ponieważ po upieczeniu mają wyraźnie kwaśny smak. Dodatkowy cukier trochę to zmieni. Na górę wykładamy resztę ciasta.
 7. Ciasto pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180C.


UWAGI:
- Do ciasta można dodawać skórkę zarówno z pomarańczy jak i z cytryny, jest to kwestią indywidualnych upodobań.
- Babkę można również przygotować samą, bez żadnych owoców. Wówczas warto dodać nieco więcej skórki z pomarańczy czy też cytryny, aby nadać jej wyraźniejszy smak.
- Owoce również można dobierać indywidualnie.

Niedawno zrobiłam sobie przerwę na odpoczynek przy kawie. Rzadko jadam w tygodniu ciasto, ale w tym szalonym, przedświątecznym  tygodniu muszę przetestować nowe przepisy i wobec tego korzystam. Mała kawka jest u mnie zawsze rano i po południu, więc to mój pyszny standard. A co do małego wykroczenia z ciastem poza weekendem, to wieczorem będę pedałować na rowerku stacjonarnym. Słodka przyjemność i trochę ruchu :)
  Arigatō, Martynka \(*.*)/

I teraz pozostaje tylko życzyć smacznego.
Iwona i Martynka
Przepis na chwilę kawowej przyjemności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...