piątek, 25 kwietnia 2014

Risotto z kurczakiem i grzybami wg KUDŁATYCH KUCHARZY

W tym poświątecznym tygodniu dotarła do mnie książka "KUDŁACI KUCHARZE na diecie", którą otrzymałam jako wyróżnienie w konkursie Gotuj u chudnij jak Kudłaci Kucharze. Po pierwszym przeglądnięciu wybrałam pierwszy przepis do wypróbowania. I padło właśnie na risotto. Postanowiłam trzymać się ściśle wytycznych z książki, aby w pełni móc ocenić zarówno smak jak i wielkość porcji. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Smak i strona wizualna były wyśmienite. A porcja dla mnie w sam raz, natomiast mąż miał trochę za mało. 
czas przygotowania - 40 minut
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
- 80g ryżu arborio
- 5g suszonych grzybów
- 80g pieczarek
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5l bulionu
- 0,2-0,3l wrzątku
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15g parmezanu
- 1 łyżka śmietany 12%
- przyprawy - sól, pieprz

1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odkładamy do namoczenia.
2. Pierś z kurczaka zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Po 5 minutach odwracamy na drugą stronę. Pierś powinna być w całości przykryta płynem. Jeśli bulionu jest za mało, to uzupełniamy go wodą. Po ugotowaniu wyciągamy pierś na deskę i pozostawiamy do przestygnięcia.
3. Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na oliwie ok 3 minuty. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek. Wyciskamy lub kroimy czosnek i również dodajemy do pieczarek. Podsmażamy razem ok. 3 minuty. Cały czas mieszamy.
4. Dodajemy ryż, mieszamy i podsmażamy ok 1 minuty, aż ziarenka staną się przeźroczyste.
5. Zmniejszamy ogień i zaczynamy dolewać gorący bulion. Najpierw 1 chochla. Mieszamy i czekamy, aż się wchłonie. Następnie kolejna i tak powtarzamy - bulion, mieszanie i wchłanianie. Po około 20 minutach ryż powinien zwiększyć swoją objętość i zmienić kolor na kremowy.
 6. Odcedzamy suszone grzyby, kroimy na kawałki i dodajemy do risotta. Płyn pozostały z namaczania grzybów będzie nam potrzebny. Kiedy nam zabraknie bulionu dodajemy właśnie tą grzybową wodę. Cudownie aromatyzuje ona risotto. Na tym etapie gotowania risotto powinno być dosyć płynne.
7. Kurczaka kroimy w paski, dokładamy do risotta i mieszamy.
8. Kolejne zadanie to dołożenie startego parmezanu. Całość mieszamy i dusimy kolejne kilka minut.
 9. Risotto ściągamy z ognia. Sprawdzamy smak i doprawiamy solą i pieprzem.
10. Dodajemy ostatni element, czyli śmietanę. Mieszamy i gotowe. Możemy podawać.
UWAGA:
- Risotto jest gotowe kiedy ryż jest delikatnie twardawy.
- Potrawę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
- Podczas gotowania cały czas mieszamy risotto. Nie możemy dopuścić, aby ryż przychwycił się do patelni.
- Jeśli nie jesteśmy zwolennikami czosnku, to wystarczy jak poddusimy ząbek czosnku na oliwie, a następnie go usuniemy. Możemy również użyć zamiennie oliwę czosnkową. Ja używam czosnek w niedużej ilości, dlatego zazwyczaj wybieram wersję z duszeniem 1 ząbka.
- Suszone grzyby często są zanieczyszczone piaskiem, dlatego musimy je przepłukać, a wodę z ich namaczania musimy odcedzić, aby piasek nie dostał się do naszej potrawy.
Smacznego...
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...