wtorek, 1 kwietnia 2014

Lekka pierś z indyka z chilli i cebulą

Aktualna sporo czasu poświęcam nie tyle samej kuchni, ale jakości i regularności jedzenia. Poszukuję tzw. lżejszego jedzenia, ale nie zamierzam się umartwiać i z wszystkiego rezygnować. W rzeczywistości oznacza to, że często przebywam w kuchni przygotowując bardzo różnorodne posiłki, ale staram się jednocześnie działać szybko i sprawnie. Bo jest pewna granica pomiędzy przyjemnością a obowiązkiem. A ja nie chciałabym jej przekroczyć. Bo wówczas moje regularne i zdrowe jedzenie szybko się zakończy i powrócą złe nawyki.
Stąd też akcja "Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze" ( informacja o książce - http://bit.ly/Oo6J5p ) i jej hasło "Jak stracić na wadze kochając jedzenie" wpasowują się idealnie w mój aktualny stan gotowania. Filozofia - mniej cukru, tłuszczu, kalorii, a mnóstwo smaku jest mi bardzo bliska. Ograniczenia tak, ale bez utraty smaku !!!
Dzisiejsza propozycja, to domowa, lekka pierś z indyka pieczona w piekarniku z minimalną ilością oliwy w marynacie i z dużą ilością podkręcających dodatków (głównie cebula i chilli). Efekt - soczysta, pełna aromatu i smaku pieczeń. W miarę szybko się ją robi, a potem jeszcze szybciej znika. Tak przynajmniej było u mnie.
czas przygotowania - 2h
SKŁADNIKI:
- pierś z indyka ok 700-1000g
- 1 mała cebula
- 1/2 papryczki chilli
- 3 gałązki zielonej pietruszki
- 5 małych listków szałwi
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy - sól, pieprz

1. Pierś oczyszczamy i przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. 
2. Cebulę i chilli kroimy. Pierwszą w cienkie połówki plasterków, a drugą na drobne kawałeczki.
3. Cebulę, chilli, zieloną pietruszkę i szałwię dzielimy na dwie części. 
4. Przygotowujemy większą  miskę. Na jej dnie układamy jedną część cebuli, chilli, pietruszki i szałwii. Następnie układamy mięso. Przykrywamy resztą przypraw i polewamy oliwą. 
5. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 1h.
6. Pod  koniec chłodzenia nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
7. Mięso wraz z wszystkimi dodatkami przekładamy do rękawa do pieczenia, zawijamy aby wszystkie soki pozostały wewnątrz i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
8. Pieczemy około 45-60 minut w zależności od wielkości mięsa.
  Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno na przykład do kanapki. Więcej inspiracji już niedługo...

 UWAGA:
- Podstawą smaku tej piersi są cebula i  chilli, jednak szałwię można zastąpić innym dodatkiem, który lubicie np. tymiankiem.


Smacznego...
Iwona



Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!

2 komentarze:

  1. super pomysl na obiadek ...przepis musze wyprobowac bo wyglada bradzo apetycznie zapraszam na siebie www.eulawkuchni.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...