Kontynuując wczorajszy wpis na temat lekkiej piersi z indyka dzisiaj pora na danie obiadowe z jej udziałem. Świeża, domowa pieczeń z indyka, pieczarki i dwa rodzaje kaszy. Czyli i tym razem przepis w duchu "Jak stracić na wadze kochając jedzenie" w ramach akcji "Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze" (informacja o książce - http://bit.ly/Oo6J5p ).
czas przygotowania - 30 minut (jeśli mamy już upieczoną pierś z indyka) lub 2-2,5h (robiąc wszystko od podstaw)SKŁADNIKI (2porcje):
- 4 plastry lekkiej piersi z indyka - ok 200g (przepis TUTAJ)
- 8 małych pieczarek
- 3 łyżki kaszy pęczak (ugotowana)
- 3 łyżki kaszy jaglanej (ugotowana)
- 30-40g sera gorgonzola
- 30-40g żółtego sera
1. Pierś przygotowujemy według poprzedniego wpisu (przepis TUTAJ).
2. Gotujemy kaszę pęczak i kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C.
4. Przygotowujemy pieczarki, oczyszczamy je. Używać będziemy jedynie główki. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 10 minut w piekarniku.
5. Żółty ser ścieramy na tarce (małe oczka). Ser gorgonzola kroimy na nieduże kawałeczki. Jeśli jest bardzo płynny wystarczy rozgnieść go widelcem.
6. Łączymy kasze z serami - pęczka z tartym żółtym serem, a kaszę jaglaną z serem gorgonzola.
7. Po 10 minutach pieczarki wyciągamy z pieca, wylewamy wodę która się w nich zebrała, a następnie nakładamy do nich sery - do 4 sztuk pęczak, a do kolejnych 4 sztuk kaszę jaglaną.
8. Pieczarki ponownie trafiają w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na kolejne 10 minut.Podajemy na ciepło. I oczywiście nie zapominamy o małej dekoracji.
UWAGI:
- Pierś z indyka smakuje najlepiej podawana bezpośrednio po upieczeniu. Wówczas jest najbardziej soczysta. Jednak można ją również odgrzać.
- Można użyć dowolnej kaszy. Do wyboru mamy pęczak, jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy też kuskus.
- Kasze o bardziej neutralnym smaku łączymy z ostrzejszym serami i odwrotnie.
- Im większe pieczarki tym więcej farszu należy przygotować.
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz