Nadszedł czas na trzeci i ostatni przepis w stylu Kudłatych Kucharzy (informacja o książce - http://bit.ly/Oo6J5p ). Ponownie nawiązuję do filozofii - mniej cukru, tłuszczu, kalorii, a mnóstwo smaku. Ograniczenia tak, ale bez utraty smaku !!!
Domową pierś z indyka uczyniłam tematem głównym mojego udziału akcji. A oto moje wcześniejsze propozycje:
- lekka pierś z indyka z chilli i cebulą (przepis TUTAJ)
- lekka pierś z indyka z pieczarkami nadziewanymi kaszą (przepis TUTAJ)
Dzisiejsze danie to propozycja na śniadanie lub kolację, ale również wersji na ciepło.
czas przygotowania - 10-15 minut
SKŁADNIKI (4 kanapki):
- 4 kromki ciemnego chleba
- 1 łyżeczka masła
- 8 plasterków lekkiej piersi z indyka (przepis TUTAJ)
- 1 pomidor
- 1/2 awokado
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawy - sól, pieprz
1. Przygotowujemy sałatkę z pomidora i awokado. Pomidora (bez miąższu) kroimy na drobne kawałeczki. Awokado skrapiamy cytryną i również kroimy na małe kawałeczki. Oba składniki przekładamy do miseczki i mieszamy. Siekamy szczypiorek i posypujemy sałatkę. Dodajemy sok z cytryny, oliwę i miód. Całość mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Ciemne pieczywo wkładamy do tostera i opiekamy.
3. Plasterki piersi z indyka podpiekamy na patelni - około 1 minuty na każdej stronie (bez tłuszczu).
4. Tosty smarujemy masłem. Nakładamy plasterki piersi z indyka, a na wierzch porcja sałatki z pomidorów i awokado.Nie żałujemy sałatki, bo to właśnie ona ożywia kanapkę.Można przygotować większą ilość sałatki i podać ją dodatkowo w miseczce.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz