Sezon na szparagi trwa, więc i w Strefie Ulubionej nadszedł na nie czas. Pyszny, smakowity czas. Jeszcze parę lat temu nie gościły one na moim stole i zdecydowanie stwierdzam ten czas za stracony:)
Dzisiaj wersja dedykowana męskiej części populacji, czyli z dodatkiem boczusiu. Dla pan będzie innym razem. Chociaż ta wersja może im się również spodobać. Mam przynajmniej taką nadzieję.
czas przygotowania - 30 minutSKŁADNIKI (2porcje):
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok 250g)
- 100g wędzonego boczku
- 20g twardego żółtego sera (np. dziurgas czy parmezan)
1. Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odłamujemy twarde końcówki (ok 1/4 długości). Gotujemy na stojąco w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (10 minut) lub na parze (15 minut). Ja wybieram gotowanie w parowarze.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
3. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy.
4. Ser ścieramy na tarce (małe oczka).
5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim kolejno - szparagi, boczek oraz ser.
6. Zapiekamy w piekarniku 5 minut.
Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Możemy jako dodatek podać pieczywo np ciabatę.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz