czwartek, 8 maja 2014

Szparagi zapiekane z boczkiem i serem

Sezon na szparagi trwa, więc i w Strefie Ulubionej nadszedł na nie czas. Pyszny, smakowity czas. Jeszcze parę lat temu nie gościły one na moim stole i zdecydowanie stwierdzam ten czas za stracony:) 
Dzisiaj wersja dedykowana męskiej części populacji, czyli z dodatkiem boczusiu. Dla pan będzie innym razem. Chociaż ta wersja może im się również spodobać. Mam przynajmniej taką nadzieję.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (2porcje):
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok 250g)
- 100g wędzonego boczku
- 20g twardego żółtego sera (np. dziurgas czy parmezan)

1. Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odłamujemy twarde końcówki (ok 1/4 długości). Gotujemy na stojąco w osolonej wodzie z dodatkiem cukru (10 minut) lub na parze (15 minut). Ja wybieram gotowanie w parowarze.




2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
3. Boczek kroimy w paseczki lub kostkę i podsmażamy.
4. Ser ścieramy na tarce (małe oczka).
5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim kolejno - szparagi, boczek oraz ser.



6. Zapiekamy w piekarniku 5 minut.

Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Możemy jako dodatek podać pieczywo np ciabatę.
Smacznego...

Iwona


Szparagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...