wtorek, 6 maja 2014

Sernik włoski

Dzisiaj pora na słodki przerywnik.
czas przygotowania - 70min
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy ok 23cm)
- 250g sera mascarpone
- 750g twarogu sernikowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka
- biszkopty (ok 12szt)

1. Piekarnik nagrzewamy do 180C.
2. Do dużej miski przekładamy ser mascarpone i twaróg sernikowy i miksujemy.
3. Dodajemy pozostałe składniki - cukier, brandy, ekstrakt waniliowy i żółtka i ponownie miksujemy na jednolitą masę.
4. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy biszkoptami. Powinny one w miarę szczelnie wypełniać dno formy.
5. Masę sernikową wylewamy na biszkopty.
6. Pieczemy przez około 40-45minut. Istotne jest, aby środek masy ładnie nam się upiekł. 

Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Jeśli  ciasto wyciągniemy od razu po upieczeniu, to zapewne nam lekko opadnie, ale to również nie stanowi problemu.

Przed podaniem sernik najlepiej schłodzić.
Proponuję posypać go jedynie cukrem pudrem i ewentualnie odrobina ananasa z puszki, który świetnie się z komponuje z sernikiem.
A tak wyglądał mój poprzedni wypiek - piękne włoskie sernikowe serduszko.
Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. Oj, to coś dla mnie:) uwielbiam serniki i nie oparłbym się takiej pokusie. Przepysznie wygląda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, bo jest pyszny. A ten dodatek ananasa jest równie smakowity.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...