Filozofia Kudłatych Kucharzy - odsłona trzeci. Tym razem również danie mięsne. Trochę więcej pracy, ale świetny efekt. Trzeci przepis i trzecie trafienie w dziesiątkę. Czyli stosując się w miarę dokładnie do ich przepisu uzyskałam efekt, który mnie zadowolił smakowo. Potrawa dosyć trudna w fotografowaniu, ale starałam się jak najlepiej ją pokazać. A walory smakowe? Mięso, warzywa i pomidory to udane połączenie. Do tego smakowita pierzynka z ziemniaków z porami. Super!
Jedna uwaga to proporcje ilościowe. Zastosowałam dokładnie takie ilości produktów jakie były podane w książce Kudłatych Kucharzy i niestety moja potrawa wygląda nieco inaczej niż oryginał. U mnie w przekroju widać zdecydowanie grubszą warstwę ziemniaków niż części mięsno-warzywno-pomidorowej. I rzeczywiście mieliśmy wrażenie, że ziemniaków jest za dużo. Wobec tego kiedy będę przygotowywać ją ponownie, to zmniejszę ilość ziemniaków i będzie w porządku.
czas przygotowania - 1h + 30minut zapiekanie
SKŁADNIKI (6-8 porcji jak podają Kudłaci Kucharze):
DÓŁ MIĘSNO-WARZYWNO-POMIDOROWY
- 400g chudej mielonej wołowiny lub mięsa drobiowego mieszanego z wołowiną pół na pół
- 2 małe cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- pomidory z puszki (400g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżeczka suszonych ziół (np. prowansalskie)
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- przyprawy - sól, pieprz
WIERZCH ZIEMNIACZANO-POROWY
- 750g ziemniaków
- 2 łyżeczki oleju
- 2 cienkie pory
- 150g śmietany 12%
- przyprawy - sól, pieprz
1. Cebulę, marchewkę i seler naciowy kroimy w kostkę i wrzucamy wraz z mięsem na patelnię. Podsmażamy ok 10 minut bez dodatku tłuszczu, powinien nam wystarczyć ten zawarty w mięsie. Mięso delikatnie rozdrabniamy widelcem, aby nie zostały grudki.
2. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, bulion i zioła. Mieszamy i doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok 40 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Obieramy ziemniaki i kroimy w na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Potrzebujemy klasyczne, ugotowane ziemniaki. Moment rozpoczęcia gotowania ziemniaków dobieramy tak, aby były gotowe po 40 minutach gotowania części mięsno-warzywno-pomidorowej.
4. Pory kroimy na małe, cienkie kawałki i podsmażamy na oleju. Powinny zmięknąć, a nie zrumienić się.
5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dusimy lub przepuszczamy przez praskę. Następnie łączymy je z porami i śmietaną oraz doprawimy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na gładką i puszystą masę.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200C.
6. Mięso z warzywami i pomidorami zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niedużej ilości zimnej wody. Po dodaniu mąki mięso powinno się gotować 1-2 minut, aby w tym czasie sos zgęstniał. Sprawdzamy jeszcze smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
7. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i przekładamy do niego mięso. Rozkładamy go równomiernie. Następnie na wierzch nakładamy łyżką pure ziemniaczano-porowe i spulchniamy go widelcem.
8. Pieczemy w piekarniku ok 30 minut. Wierzch powinien stać się złoty, a nawet lekko brązowy.Podajemy na ciepło, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Pycha!!!
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz