czwartek, 26 czerwca 2014

Domowe pesto

Włoskie pesto to pasta uzyskana z połączenia świeżej bazylii, oliwy, parmezanu oraz orzechów pinii. Stała się ona tak popularna, że powstały różne jej wariacje. Zamiast parmezanu można użyć sera pecorino, grana padano czy też innego żółtego, twardego sera. Zaś orzechy pinii można zamienić na nerkowce, orzechy włoskie, a nawet pestki dyni czy słonecznika. Natomiast bazylię to składnik stały. Można go jedynie uzupełnić o szpinak czy też naszą klasyczną natkę pietruszki. I jeszcze oliwa z oliwek, którą w polskich warunkach możemy zastąpić olejem rzepakowym. 
Czy po takich różnych zmianach nadal będziemy mogli mogli naszywać nasz mix pesto? Czy to ważne? Chyba nie. Liczy się smak i możliwość różnorodnego zastosowania (do makaronów, pasta na kanapkę, marynata do mięsa czy ryb...)  Warto poeksperymentować i odnaleźć swój smak i oczywiście zastosowanie.
W dzisiejszej wersji w stosunku do przepisu podstawowego zmieniłam orzechy pinii na nerkowce.
czas przygotowania - 10 minut
SKŁADNIKI:
- 1 pęczek listków bazylii (doniczka)
- 30g parmezanu
- 30g orzechów nerkowca
- 70ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól,
- pieprz
Przygotowujemy wszystkie składniki. Orzechy podprażamy na patelni (bez tłuszczu) przez około 2-3 minut. Płuczemy bazylię, ścieramy parmezan na tarce, a następnie wszystkie składniki wraz z przyprawami przekładamy do pojemnika czy też miski i blendujemy.
Uzyskujemy jednolitą pastę, którą możemy zastosować na wiele sposobów.
Smacznego...
Iwona



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...