sobota, 19 lipca 2014

Ostre muffinki z porzeczkami

Na wczorajsze wieczorne spotkanie fitnesowe postanowiłam przygotować coś słodkiego.  Muffiny spisują się tutaj idealnie, szczególnie mini muffinki - takie słodkie przekąski na dwa gryzy, Jednak tym razem nie było słodko, a ostro dzięki zastosowaniu pieprzu cayenne oraz kwaskowo dzięki czerwonym porzeczkom. Do tego jeszcze zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam jej wersję pełnoziarnistą i wszystkie dziewczyny na spotkaniu skusiły się. Oczywiście wyjaśniłam, że mąka pełnoziarnista jest zdrowsza, bo dłużej ją spalamy, a pieprz cayenne podkręca metabolizm:) 
I jeszcze ten czas przygotowania - całość zajmuje 1h, łącznie z posprzątaniem.
czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (ok 25-28 mini muffinek lub 15 muffinek):
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 20dag roztopionego masła
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-1-2 łyżeczek pieprzu cayenne
- 20dag mieszanych porzeczek - czerwonych i czarnych (ok 4-5szt na 1 mini muffinkę)
- 2 łyżeczki brązowego cukru

1. Roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
3. Mieszamy składniki suche (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, pieprz cayenne) w jednej misce. Mąkę oczywiście przesiewamy. Jeśli cukier puder lub kakao mają sporo grudek, to możemy również je przesiać.
4. Jeśli masło jest już wystudzone, to w drugiej misce przygotowujemy składniki mokre (masło, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy) i mieszamy.
5. Wlewamy składniki mokre do suchych i ponownie mieszamy.
6. Przygotowujemy porzeczki - płuczemy je i osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy brązowym cukrem.
7. Napełniamy foremki ciastem do 1/2 wysokości, następnie układamy porzeczki i przykrywamy ciastem. Foremki mogą być wypełnione prawie do pełna, ponieważ to ciasto nie wyrasta zbyt mocno.
8. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180C. Jak zawsze sprawdzamy czy są gotowe drewnianym patyczkiem (test suchego patyczka/wykałaczki).

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i możemy degustować.
Można również na wierzch dodać odrobinę serka mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego i tylków oraz wykończyć porzeczkami. Wówczas będą prezentować się jak te, które zaniosłam na fitnesowe spotkanie po godzinach:)
 UWAGI:
- Jeśli chcecie uzyskać pikantne muffiny to polecam użyć 2 łyżeczki pieprzu cayenne. Użyty w tej ilości jest mocno wyczuwalny. Natomiast jeśli wolicie tylko lekką nutę ostrości to zdecydowanie 1 łyżeczka pieprzu wystarczy.
- Kiedy muffiny są jeszcze ciepłe ostry smak jest wyraźniejszy, kiedy stygną staje się delikatniejszy.
- Porzeczki są dosyć kwaśne w smaku dlatego obtaczam je w cukrze. Może to być zwykły cukier biały lub brązowy jak w moim przepisie. Można jednak z niego zrezygnować.
- Inne owoce będą również świetnie komponowały się z pieprzem. Warto poszukać swojego smaku.

I jeszcze informacje praktyczne, które wcześniej pojawiły się na blogu:
- Jak używać rękawa cukierniczego (info TUTAJ)
- Wzory jakie uzyskujemy używając tylki cukiernicze (info TUTAJ)
- Przegląd różnych form do mini muffinek (info TUTAJ)




http://www.strefarzeczyulubionych.pl/mini-mufin-forma-24-gniazda-kitchenform-p-1285.html
Cena:  32,00 PLN

Dzięki Kitchenform Twoje wypieki będą zawsze udane.
Kitchenform - akcesoria kuchenne oraz formy silikonowe do pieczenia niezastąpione w każdej kuchni i jadalni......




 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...