czwartek, 17 lipca 2014

Zapiekane cukinie z kurkami i kaszą jaglaną

W sklepach nadal królują kurki (oczywiście nie tylko), więc korzystam pełnymi garściami. Sos kurkowy pojawia się co kilka dni, wiec trzeba go wykorzystać również inaczej niż jako dodatek do makaronu, ryżu czy też młodych ziemniaczków. Jedno popołudnie i powstały dwa farsze do zapiekanych warzyw z kurkami w roli głównej. Jedna wersja dla mnie, a druga dla mojego męża Marka. Dzisiaj prezentacja pierwszego farszu, a właściwie to całego dania - zapiekanej cukinii z kaszą jaglaną i kurkami. Są to moje smaki. Polecam jako danie na kolację.
czas przygotowania - 1h 15 minut
SKŁADNIKI (1 porcja, 1 cukinia):
- 1 cukinia (okrągła lub podłużna)
- 10dag świeżych kurek
- 1/4 średniej cebuli
- 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka klarowanego masła (1/2 do kurek i 1/2 do cukinii)
- 1 liść lubczyku (zamiast przyprawy typu vegeta)
- przyprawy - sól, pieprz
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 3 gałązki koperku



1. Nagrzewamy piekarnik do 180C.
2. Cukinie myjemy, przekrawamy na 2 części i wydrążamy środek, Zużyjemy go do farszu. Cukinię wstępnie podpiekamy w piekarniku jeszcze bez nadzienia. Czas pieczenia  - ok 20 minut. Można tą czynność pominąć i wydłużyć cza pieczenia z farszem. Proponuje jednak wykorzystać czas przygotowania farszu na wstępne podpieczenie cukinii. Wykrojony z cukinii jej miąższ kroimy na nieduże kawałki, które podduszamy na klarowanym maśle - ok 4 minuty.
3. Gotujemy kaszę jaglaną. Pierwsze ją płuczemy,  następnie przelewamy na sitku gorącą wodą i na końcu gotujemy w osolonej wodzie ok 12 minut.
4. Przygotujemy sos kurkowy. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i zrumienienia jej na maśle.
5. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy, a następnie kroimy (małe pozostawiamy w całości, a kroimy tylko większe). Wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy.
6. Dodajemy wino i chwilę czekamy aż odparuje alkohol. 
7. Dodajemy lubczyk i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok 7 minut. Ważne jest, aby kurki pozostały jędrne.
8. Dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę dusimy, tak aby sos lekko zgęstniał.
 9. Wyciągamy lubczyk i jeszcze końcowa weryfikacja smaku. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Zazwyczaj uważam, że sos kurkowy powinien być delikatnie przyprawiony, jednak tym razem polecam go dobrze doprawić, szczególnie pieprzem , ponieważ łączymy go z raczej mdłą w smaku kaszą jaglaną.
10. Siekamy koperek i mieszamy składniki farszu - kaszę jaglaną, sos kurkowy, cukinię i koperek. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.

11. Połówki cukinii napełniamy farszem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut. Przez pierwsze 20 minut cukinię przykrywamy folią aluminiową, aby danie zbytnio się nie spiekło od góry.
Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Warto przygotować większą ilość sosu i podać go w obok w miseczce lub nawet polać zapiekaną cukinię.
 A na koniec mała zapowiedź drugiego farszu z kurkami i drugiego zapiekanego warzywa:


Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...