czwartek, 4 września 2014

Sałatka Cezar według Kudłatych Kucharzy

W tej sałatce zakochałam się bez pamięci. Proste składniki przyprawione pysznym sosem. Czego chcieć więcej:)
Ale muszę się przyznać do małego odstępstwa od receptury KK. Generalnie tego nie robię kiedy przygotowuję przepis Kudłatych Kucharzy, trzymam się receptury z ich książki. Jednak tym razem dopuściłam się jednej zmiany - w sosie zmieniłam anchois na kapary. Po prostu nie przepadam za anchois i nie byłabym obiektywna. Natomiast kapary są równie wyraźnych składnikiem i ich użycie było strzałem w dziesiątkę.
Sos z tym zamiennikiem jest wyśmienity. I uważam go za najmocniejszy element tej sałatki!!!
czas przygotowania - 20-30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka (1szt po 150g)
- 1 łyżeczka oleju
- 1 sałata rzymska
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 kromki ciabatty (grubość kromek ok 1,5cm, waga 1 kromki 15g)
- przyprawy - sól, pieprz

SOS:
- 2 łyżeczki kaparów z zalewy
- 2 łyżki majonezu light
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 15g parmezanu (świeżo starty)
- 2,5 łyżki zimnej wody

KALORYCZNOŚĆ 1 PORCJI = OK 360KCAL

Przygotowujemy sos - kapary przekładamy do moździerza lub miseczki i rozcieramy. Dodajemy pozostałe składniki (majonez, sok z cytryny, parmezan i woda) i mieszamy, aż do uzyskania lejącego sosu. Kapry mogą pozostać w niewielkich kawałeczkach.

Pierś z kurczaka przekrawamy na pół, aby uzyskać cieńsze kawałki i delikatnie rozbijamy je układając pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej. Doprawiamy solą i pierzem.
Olej rozprowadzamy na patelni za pomocą pędzelka i smażymy mięso przez około 2-3 minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy, aby odpoczęło.

W czasie kiedy mięso się smaży przygotowujemy pozostałe składniki sałaty. Sałatę dzielimy na listki, które płuczemy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy na połówki. Ciabattę opiekamy w tosterze i rwiemy lub kroimy na kawałki.

Mięso po odpoczynku kroimy na paseczki lub też mniejsze kawałki.
Jeśli chodzi o sos to można zastosować dwie metody jego użycia. Pierwsza to polać sałatkę po wierzchu, kiedy już wszystkie składniki będą ułożone. Lub druga, którą zdecydowanie polecam - dzielimy sos na dwie części i do jednej wkładamy mięso i mieszając obtaczamy je sosem. Drugą część sosu zostawiamy do polania sałatki na samym końcu.

Układamy sałatkę - najpierw sałata, następnie mięso obtoczone w sosie, pomidorki i pomiędzy te składniki układamy kawałki ciabatty. Całość polewamy pozostałą częścią sosu.

I możemy podawać:)
UWAGA:
Chcąc obniżyć kaloryczność sałatki warto ograniczyć ilość sosu.
Proporcje pokazane w przepisie to 2 porcje sałatki  i 2 porcje sosu. Kudłaci Kucharze proponują, aby sos podzielić na 4 porcje, jednak dla mnie wówczas są one za małe.


Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...