Ostatnio trwa u mnie faza na soki warzywne lub też warzywno-owocowe, dlatego też w krótkim czasie kolejna odsłona "płynnych warzyw". Stosuję je jako przekąski lub też zastępuję nimi jeden posiłek. I chociaż do tej pory unikałam soków warzywnych obawiając się ich smaku, teraz próbuje je oswoić i całkiem nieźle mi idzie. I mam nadzieję, że spodoba się to również mojemu organizmowi i oczywiście Wam:)
BURAKI:
- dzięki zawartym w nim antocyjanom wpływają na naszą odporność, spowalniają proces starzenia oraz zapobiegają nowotworom,
- zawierają kwas foliowy, który jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego; jest on szczególnie istotny dla kobiet w ciąży (prawidłowy rozwój systemu nerwowego płodu); niestety kwas foliowy jest wrażliwy na wysoką temperaturę, dlatego też warto nie zapominać o burakach w wersji surowej,
- mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających potrawach (mięsa, słodycze),
- podobnie jak soja łagodzą objawy menopauzy - dotleniają serce, obniżają ciśnienie, łagodzą uderzenia gorąca i migreny,
- surowe buraki mają niski indeks glikemiczny (IG=30), natomiast po ugotowaniu jest on znacznie wyższy (IG=64) i wówczas nie są zalecane dla cukrzyków,
- są niskokaloryczne - 38kcal w 100g.
czas przygotowania - 10 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 większy burak (lub 2 mniejsze)
- 4 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 średni ogórek
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
CAŁY KOKTAJL - OK 240KCAL
1 PORCJA - OK 120KCAL
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez sokowirówkę.
I możemy podawać:)
Sok ma piękną ciemnoczerwoną barwę i wyraźnie słodkawy smak. A seler naciowy wprowadza delikatnie ostrzejszą nutę.
Inspiracja:
G.McKeith "Jesteś tym co jesz" - Buraczane mocne uderzenie
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz