czwartek, 11 lutego 2016

Zielony sos do sałatek (ogórkowo-koperkowy)

Sałatki to podstawa. Szczególnie polecam je na wieczór. Składają się ze sporej ilości warzyw, a tym samym są po prostu lekkie. Ale najważniejszym składnikiem sałatki jest sos. To on nadaje jej ostatecznego smaku i jest tak zwaną kropką nad i. Czyli bez sosu nie ma dobrej sałatki. 
Ten sos polecam szczególnie do sałatek, które oprócz warzyw zawierają białko - mięso czy też rybę.
Ja stosuję go w wersji gęstej, ale można go spokojnie rozrzedzić dodając octu balsamicznego lub po prostu wody mineralnej.




czas przygotowania - 10 minut
SKŁADNIKI (ok 3-4 łyżek sosu):
- 1/2 średniego ogórka
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 3-4 gałązki koperku
- 1/2 łyżeczki stewii (może być cukier)
- odrobina soli


  • Ogórka kroimy na mniejsze kawałki
  • Koperek i pietruszkę odrobinę kroimy.
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski i blendujemy na gładko.
Teraz wystarczy tylko wybrać ulubione warzywa podawane na ciepło lub zimno. Polać je niedużą ilością sosu i gotowe:)


Smacznego
Iwona

2 komentarze:

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...