Sałatki to podstawa. Szczególnie polecam je na wieczór. Składają się ze sporej ilości warzyw, a tym samym są po prostu lekkie. Ale najważniejszym składnikiem sałatki jest sos. To on nadaje jej ostatecznego smaku i jest tak zwaną kropką nad i. Czyli bez sosu nie ma dobrej sałatki.
Ten sos polecam szczególnie do sałatek, które oprócz warzyw zawierają białko - mięso czy też rybę.
Ja stosuję go w wersji gęstej, ale można go spokojnie rozrzedzić dodając octu balsamicznego lub po prostu wody mineralnej.
czas przygotowania - 10 minut
SKŁADNIKI (ok 3-4 łyżek sosu):
- 1/2 średniego ogórka
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 3-4 gałązki koperku
- 1/2 łyżeczki stewii (może być cukier)
- odrobina soli
- Ogórka kroimy na mniejsze kawałki
- Koperek i pietruszkę odrobinę kroimy.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski i blendujemy na gładko.
Teraz wystarczy tylko wybrać ulubione warzywa podawane na ciepło lub zimno. Polać je niedużą ilością sosu i gotowe:)
Smacznego
Iwona
Z pewnością go zrobię :>
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń