Chili con carne to klasyk kuchni zarówno meksykańskiej jak i amerykańskiej. Danie proste i łatwe w przygotowaniu. Kudłaci Kucharze polecają to danie również na diecie. 1 porcja to koło 300kcal. Fasola to również węglowodany dlatego warto uważać i podać chili z sałatką lub niedużą porcją ryżu.
Wersja przygotowana przez Kudłatych Kucharzy bardzo mi odpowiada, chociaż wzbogaciłabym ją o czerwoną paprykę, która zazwyczaj występuje w tym daniu, a nie wpłynie zbytnio na jego kaloryczność. Ale to chyba następnym razem:)
Chili con carne przyrządzone wg tego przepisu nie jest zbyt ostre, dlatego jeśli preferujecie ostrzejsze smaki, to po prostu dodajcie więcej chili.
czas przygotowania - 1hWersja przygotowana przez Kudłatych Kucharzy bardzo mi odpowiada, chociaż wzbogaciłabym ją o czerwoną paprykę, która zazwyczaj występuje w tym daniu, a nie wpłynie zbytnio na jego kaloryczność. Ale to chyba następnym razem:)
Chili con carne przyrządzone wg tego przepisu nie jest zbyt ostre, dlatego jeśli preferujecie ostrzejsze smaki, to po prostu dodajcie więcej chili.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 250g mielonego mięsa (najlepiej wołowiny)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka utartego lub mielonego kminu
- 1 łyżka mąki
- 150ml bulionu mięsnego
- 100ml czerwonego wina lub dodatkowa porcja bulionu
- 200g krojonych pomidorów z puszki (ok 1/2 puszki, ale można dodać nawet całą puszkę)
- 200g czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 listek laurowy
- przyprawy: sól, pieprz
- Mięso podsmażamy na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do mięsa. Podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy czosnek, chili i kmin. Mieszamy i smażymy około 2 minuty. Posypujemy mąką i ponownie mieszamy.
- Wlewamy do mięsa wino i bulion i całość zagotowujemy.
- Dodajemy pomidory, fasolkę, przecier pomidorowy pozostałe przyprawy (cukier, oregano, listek laurowy). Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 45minut. Co jakiś czas mieszamy. Jeśli sos zbytnio zgęstnieje dodajemy jeszcze trochę bulionu lub wody.
Podsmażamy mięso.
Po dodaniu wszystkich składników gotujemy 45 minut.
Sos wyraźnie zgęstniał i chili jest już gotowe do podania:)
SmacznegoIwona
Pychotka! Od dawna chcę spróbować, bo kuchnię meksykańską lubię :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, bo świetne w smaku i proste w przygotowaniu. A do tego wersja odchudzona.
Usuń