Po dotychczas prezentowanych sernikach, które były klasycznie pieczone w piekarnku:
- sernik na biszkoptach z dodatkiem konfitury figowej (przepis TUTAJ)
- sernik z brzoskwiniami (przepis TUTAJ)
- sernik ryżowy (przepis TUTAJ)
nadszedł czas sernik na zimno. Aby nie było zbyt nudnie, to z dodatkiem pysznego musu truskawkowego. Sam sernik przygotowuje się bardzo prosto jednak cały proces zajmuje sporo czasu z uwagi na podwójne chłodzenie go w lodówce. Pierwszy raz po nałożeniu na biszkopty masy serowej. A drugi po uzupełnieniu ciasta o mus truskawkowy. Łączny czas chłodzenia jest dosyć długi, bo minimum około 5 godzin, jednak zdecydowanie polecałabym przedłużenie drugiej fazy nawet do 8 godzin, czyli pozostawienie go w lodówce na całą noc. Jednak w mojej ocenie warto poczekać, bo efekt jest wyśmienity, a może warto powiedzieć, że smakowity:)
czas przygotowania - 1/2h + minimum 5h chłodzenia (warto wydłużyć ten czas nawet do 8-10h)SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23cm):
SPÓD CIASTA
- ok 12szt podłużnych biszkoptów
MASA SEROWA
- 1kg twarogu sernikowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wody
MUS TRUSKAWKOWY
- ok. 400g truskawek (mogą być mrożone)
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
1. Biszkopty układamy na dnie formy. Staramy się ułożyć je blisko siebie, aby nie zostały żadne wolne miejsca.
2. Przygotowanie masy serowej rozpoczynamy od galaretki. Gotujemy 1szklankę wody, dodajemy cukier i galaretkę. Po rozpuszczeniu odkładamy do wystudzenia.
3. Kiedy galaretka będzie letnia łączymy ją z serem oraz cukrem pudrem i miksujemy na jednolitą masę.
4. Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopty. Wygładzamy górę i wkładamy ciasto do lodówki. Aby nie przeszło nam zapachami innych produktów możemy nakryć wierzch tortownicy folią spożywczą lub aluminiową. Czas chłodzenia to około 2h.
5. Po około 1h od włożenia ciasta do lodówki zabieramy się za przygotowanie musu. Zagotowujemy wodę z cukrem i rozpuszczamy w niej galaretkę. Następnie studzimy.
6. Truskawki blendujemy i dodajemy do nich letnią galaretkę, blendujemy ponownie, po czym przekładamy na wierzch masy serowej. Wygładzamy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Kiedy minie już cały ten długi czas chłodzenia możemy w końcu przystąpić do degustacji.
Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie się prezentuje. Podając go pokusiłam się tylko o mały dodatek w formie muśnięcia polewą czekoladową. Ale nie jest to konieczne, samo w sobie jest wyśmienite.
UWAGI:- Sernik przygotowany według podanych proporcji jest mało słodki. Według mnie jest to jego zaleta, ale oczywiście można zwiększyć ilość cukru. Proponuję, aby wówczas dosłodzić tylko masę serową.
- Ważne jest, aby przygotować to ciasto w formie ze ściąganymi bokami. Wówczas zdecydowanie łatwiej je serwować.
- Ciasto powinno cały czas być przechowywane w lodówce. Wyciągamy go bezpośrednio przed podaniem.
Inspiracja - Just My Delicious (przepis TUTAJ)
Smacznego...
Iwona
Wspaniały sernik :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA wspaniale smakował musisz uwierzyć mi na słowo:)
OdpowiedzUsuń