Chociaż jestem fanką klasycznego mięsnego smalczyku, to czasami warto sięgnąć po coś innego. Jeśli dodatkowo pomyślimy o pozytywnych właściwościach roślin strączkowych dla naszego organizmu, to tym bardziej warto spróbować takiej wersji:)
czas przygotowania (2h)SKŁADNIKI:
- 150-200g białej fasoli
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 liść laurowy
- 3 angielskie ziela
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka dowolnych kiełków
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz
- Fasolę namaczamy przez noc, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 1,5h). Po ugotowaniu fasolę blendujemy na gładką masę.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu, aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Dodajemy przyprawy (liść laurowy, angielskie ziele, majeranek, sos sojowy).
- Jabłko kroimy również w drobną kostkę i dodajemy do cebuli i podsmażamy ok 2 minut.
- Usuwamy liść laurowy i angielskie ziela.
- Łączymy cebulę i jabłko z zblendowaną fasolą, a następnie dodajemy kiełki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
- Pasta najlepiej smakuje po schłodzeniu.
- Świeżą fasolę można zastąpić fasolą z puszki.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz