niedziela, 20 grudnia 2015

Graham z siemieniem lnianym - na codzień i na święta

W okresie świątecznym staramy się o najwspanialsze i najwykwintniejsze potrawy. Prześcigamy sami siebie, aby sprawić przyjemność naszym domownikom i gościom. A ja namawiam Was do zadbania o najzwyklejszy codzienny chleb. Przecież jest on podstawą. U mnie nie będzie tego kupowanego, tylko domowy. A ostatnio kiedy go upiekłam w późnych godzinach wieczornych, to mały bochenek zniknął od razu, zanim jeszcze zdążył wystygnąć:) Wobec tego sądzę, że będzie idealny również w świąteczny czas. Cóż - prostota czasami jest najlepsza!
czas przygotowania - 75min pieczenie + 3h wyrastanie
SKŁADNIKI (1 keksówka ok 25cm x 11cm + 1 keksówka ok 15cm x 10cm lub też 1 większa):
- 2 szklanki mąki krupczatki (lub innej pszennej)
- 2 szklanki mąki razowej typu graham
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 40g świeżych drożdży
- odrobina mleka (po wlaniu do szklanki około 2-3cm jej wysokości)
- 1 łyżeczka cukru

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy 1 łyżeczkę cukru, całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Czekamy, aż wyrosną. Uwaga, bo dzieje się to szybko i intensywnie.
  • Pozostałe składniki (obie mąki, siemię, sól, woda) przekładamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto wyrabiamy kilka minut i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek. Odstawiamy od ponownego wyrośnięcia na około 2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
  • Przed włożeniem chleba do piekarnik nawilżamy jego wierzch smarując go zwilżonym wodą pędzelkiem lub też po prostu skrapiamy go wodą używając spryskiwacza.
  • Chleb pieczemy przez około 1h i 15 minut. Po tym czasie pozostawiamy chleb w wyłączonym piekarniku przez 5 minut, a następnie wyciągamy i odkładamy do wystygnięcia.
Smacznego
Iwona


2 komentarze:

  1. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba :) Może też muszę na święta sama upiec chlebek, niż kupować w sklepie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam gorąco. Szczególnie, że dzisiejszy przepis jest naprawdę prosty, tylko wymaga czasu na wyrośnięcie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...