środa, 2 października 2013

Zupa rzodkiewkowa z kaszą jaglaną.

Zupa rzodkiewkowa (przepis tutaj) zagościła u mnie na dobre, więc często ją gotuję. Ale ostatnio postanowiłam zwrócić większą uwagę na kaszę jaglaną. I tym sposobem powstał pomysł na połączenie tych dwóch tematów. Wystarczyło ziemniaki zastąpić kaszą jaglaną i zupa znacznie się zmieniła. Nie mogę jednoznacznie powiedzieć, że dzisiejsza wersja bardziej mi smakuje. Jednak z uwagi na wiele zalet, które ma kasza jaglana (przede wszystkim funkcja oczyszczająca dla organizmu) stawiam ją na pierwszym miejscu.


czas przygotowania - 20 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1l bulionu warzywno-mięsnego
- 1/5 szklanki kaszy jaglanej
- około 8szt rzodkiewek
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżka masła
- przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- do dekoracji - 2 rzodkiewki i 2 gałązki natki zielonej pietruszki

 1. Przygotowujemy kaszkę jaglaną - płuczemy na sitku zimną wodą, przelewamy wrzątkiem i w końcu gotujemy przez około 15 minut w osolonej wodzie w proporcjach 1:2 (1porcja kaszki : 2 porcje wody). Kasza powinna wchłonąć całą wodę.
 2. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dusimy na maśle 2 minuty. W międzyczasie kroimy na plastry rzodkiewkę i dodajemy do cebuli. Dusimy razem około 4 minut, cały czas mieszając.
3. Podgrzewamy  bulion i dodajemy do niego cebulę z rzodkiewkami oraz kaszkę jaglaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej (najlepiej świeżo starta, ale może być również mielona). Gotujemy około 5 minut.
4. Do dekoracji można użyć drobno pokrojona surową rzodkiewkę oraz natkę pietruszki.




Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...