Tym razem skusiły mnie kurki, które ostatnio zwracały cały czas moją uwagę w sklepach. Niestety sama nie zbieram grzybów, chociaż mieszkam niedaleko lasu i często spotykam grzybiarzy wracających z pełnymi koszykami. Zawsze zerkam na nich tęsknym wzrokiem, ale na razie muszę kupować grzyby w sklepie.
Przygotowanie sosu rozpoczęło się degustacją kurek duszonych na maśle. Były pyszne, ale później nadszedł czas na sos. Autorem pierwotnego przepisu jest Peter Auer, który zamieścił go w książce "Sosy". Moje modyfikacje są niewielkie - zrezygnowałam z wędzonego boczku.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (500ml sosu, 4 porcje):
- 30dag świeżych kurek
- 1 mała cebula
- 25dag śmietany
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 gałązki natki pietruszki
- 50ml bazy do ciemnych sosów (przepis tutaj)
- przyprawy - sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Kurki oczyścić i pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Najmniejsze można pozostawić w całości. Zrumienić je na 1 łyżce klarowanego masła uważając, aby nie utraciły zbyt dużo soku. Po podsmażeniu odłożyć je na bok.
2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na pozostałym maśle.
3. Pokroić natkę pietruszki.
4. Do cebulki dodać śmietanę, bazę do ciemnych sosów i natkę pietruszki. Zamieszać i zmiksować.
5. Do zmiksowanego sosu dodać grzyby i gotować około 3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
6. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i wymieszać z sosem.
UWAGA:
Aby sos miał lepszą konsystencję można zastąpić część zwykłej śmietany - 12% lub 18%, śmietaną 30%. Ubijamy ją i dodajemy do sosu na samym końcu, po zakończeniu gotowania. Mieszamy i gotowe.
Sos można serwować do wielu dań mięsnych. Świetnie nadaje się też na danie jarskie np. makaron, ryż czy też placki ziemniaczane z sosem kurkowym.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz