sobota, 2 listopada 2013

Słów kilka o matach, stolnicach silikonowych.

KILKA INFORMACJI OD PRODUCENTA:
- wykonana w 100% z platynowego silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością
- łatwa w przechowywaniu
- daje się zwijać i rolować
- odporna na zabrudzenia
- nie odbarwia się
- nie chłonie zapachów
- neutralna dla produktów spożywczych
- łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji
- możliwość stosowania w piekarniku, mikrofalówce, lodówce, zamrażalniku i zmywarce
- nie wymaga natłuszczania

Na pierwszy rzut oka przyciąga kolorem. Drugie co zwraca uwagę to jej wymiary. Jest duża 62cm x 42cm. Daje to sporą przestrzeń do pracy np wyrabiania ciasta. W przypadku stolnicy drewnianej o takich wymiarach od razu pojawiłoby się pytanie o miejsce do jej przechowywania. Tutaj nie ma tego problemu z uwagi na zastosowany materiał. Uzyskano matę bardzo elastyczną, którą można łatwo zrolować lub nawet złożyć. Dlatego też sami decydujemy o sposobie jej przechowywania. Możemy dopasować go do naszych referencji oraz od ilości  miejsca, którym dysponujemy.

 WYKORZYSTANIE W KUCHNI:
1. Stolnica do wyrabiania ciasta. 
Wykorzystując ją w ten sposób zabezpieczymy blat kuchenny przed zabrudzeniem  i wyznaczymy przestrzeń roboczą.

2. Deska robocza o dużych rozmiarach. 
Czasami nie chcemy odkładać używanych produktów na stół czy blat. Wówczas rozłożona mata silikonowa może rozwiązać problem. Jest neutralna dla żywności i dodatkowo łatwa w czyszczeniu.

3. Podkładka pod gorące naczynia. 
Nie jest to oczywiście jej podstawowa funkcja, jednak ze względu na wytrzymałość na wysokie temperatury może spełnić również taką funkcję. Można również położyć na niej wypieki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika na przykład świeżo upieczone pieczywo.

4. Wykorzystanie w piekarniku zamiast papieru do pieczenia.
Mata podobnie jak inne formy silikonowe nie wymaga natłuszczania. Wystarczy położyć ją na blachę do pieczenia, a na nią ciasteczka, ciasto francuskie czy też pieczywo (chleb, bagietki, bułki) i piec w piekarniku. Zapewnia ona równomierne pieczenie i przede wszystkim nic do niej nie przywiera. Każdy położony na niej produkt po wyciągnięciu z piekarnika można spokojnie z niej ściągnąć bez obawy że do niej przywrze.

A na sam koniec pracy jeszcze jedno mile zaskoczenie - łatwość czyszczenia. Po użyciu wystarczy ją przetrzeć gąbką z płynem do mycia naczyń i przemyć wodą. Wszelkie zabrudzenia szybko znikają. Jeśli wolimy to można włożyć ją do zmywarki.


Podsumowując - sporo zalet i wiele możliwości wykorzystania.

Pozdrawiam
Iwona




http://www.strefarzeczyulubionych.pl/mata-silikonowa-stolnica-duza-62x42-zielona-kitchenform-p-1290.html

Mata silikonowa, stolnica duża 62x42 zielona, Kitchenform
Cena: 31,00 PLN



Dzięki Kitchenform Twoje wypieki będą zawsze udane.
Akcesoria kuchenne oraz formy silikonowe do pieczenia niezastąpione w każdej kuchni i jadalni.
Mata silikonowa Kitchenform wykonana jest z 100% platynowego silikonu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, dzięki czemu formy są bardziej stabilne i trwalsze. .....

8 komentarzy:

  1. A co z krojeniem? przecież po rozwałkowaniu ciasta najczęściej się na nim wykrawa - czy to foremkami ciasteczka, czy to radełkiem chrust, czy to nożem paszteciki. Czy mata silikonowa jest odporna na ciachanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszelkie formy ciasta (kruche, francuskie) są dosyć miękkie i tym samym łatwe w krojeniu czy wykrawaniu. Dlatego też używam noża czy też foremek bezpośrednio na macie. Oczywiście robię to w miarę delikatnie, ale bez przesady. Rzeczywiście byłoby bezsensem wyrabianie ciasta na macie, a później jego krojenie w innym miejscu. Podczas pracy z ostrymi krawędziami mogą powstać zarysowania na macie, jednak na mojej po pół roku użytkowania specjalnie ich nie widać.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) spytałam, bo na macie silikonowej ikei jest napisane, by używać na niej tylko plastikowych foremek i plastikowych noży, co zdecydowanie mi nie odpowiada, stąd wątpliwości co do maty silikonowej.

      Usuń
    3. Całkowicie rozumiem twoje wątpliwości.Niestety większość producentów zamieszcza informację w stylu - unikać kontaktu z ostrymi przedmiotami (tak również jest w przypadku tej maty). Jest to swojego rodzaju zabezpieczenie. Jednak najbardziej liczy się rzeczywiste działanie i o takim pisałam. Używam matę, delikatnie obchodzę się z nożem na macie i jest w porządku.

      Usuń
    4. Ja do maty używam zwykłych foremek, ale nóż mam z tworzywa (z ikei). Doskonale daje sobie radę przy krojeniu. A wyrabiając kruche ciasto trzeba jednak trochę pociachać masło, zanim się zacznie pracować rękami. Wolę to robić szybko nożem z tworzywa niż ostrożnie zwykłym, ostrym.

      A samą matę silikonową uwielbiam. Zajmuje minimalnie mało miejsca, nic się do niej nie klei i szybko się ją myje. Do drewnianych stolnic już nigdy nie wrócę :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlatego tak ważne jest aby maty silikonowe https://powerrubber.com/mata-silikonowa-vmq-mvq/ pochodziły tylko od sprawdzonych producentów. Tym bardziej, że faktycznie znaczna większość z nich jest wykorzystywana przy produkcji żywności, więc tutaj nie możemy sobie pozwolić na odstępstwa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mata jest bardzo pożyteczna. Ciasto kroję tępą stroną noża i jest ok. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...