Ta szarlotka powstała bardzo szybko. Było to możliwe z dwóch powodów. Po pierwsze miałam zamrożone kruche ciasto (wcześniej przygotowałam podwójną porcję i jedną część pozostawiłam w zamrażarce), a po drugie użyłam wcześniej przygotowanego musu jabłkowego, który spokojnie czekał na mnie w spiżarni i mógł dzisiaj zastąpić część jabłek.
Jednak nie zawsze dysponujemy zamrożonym ciastem, dlatego też podaję wersję postępowania zarówno z użyciem wcześniej przygotowanego i zamrożonego ciasta oraz przygotowanie ciasta od podstaw.
czas przygotowania - 15min (jeśli korzystamy z przygotowanego wcześniej i zamrożonego ciasta)
czas przygotowania - 1/2h przygotowanie + 1h mrożenie ciasta (jeśli robimy ciasto od podstaw)
czas pieczenia 45-60 minut
SKŁADNIKI:
- mrożone kruche ciasto przygotowane z:
> 30dag mąki (20dag pszennej + 10dag pełnoziarnistej)
> 1/2 szklanki cukru pudru
> 25dag masła
> 3 żółtka
> 1 opakowanie cukru wanliowego
- 1 słoik musu jabłkowego (250ml)
- 70dag jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Ciasto wyciągamy z zamrażarki.
2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w pasterki.
3. Przygotowujemy formę do ciasta. Ja używam silikonowej, więc praktycznie nie muszę nic z nią robić. W innym wypadku należy ją natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia).
4. 2/3 ciasta wykładamy do formy - na dno i boki.
5. Następnie nakładamy mus jabłkowy oraz jako kolejna warstwa - plasterki jabłek. Posypujemy cynamonem.
6. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce (grube oczka) i wykładamy na wierzch ciasta.
7. Pieczemy w piekarniku w pemperaturze 180C przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Góra ciasta powinna być ładnie zrumieniona.
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA:
1. Oba rodzaje mąki przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy masło
pocięte na małe kawałki i miksujemy oba składniki. Pracujemy na wolnych
obrotach (kruche ciasto nie lubi ciepła). Pomimo, iż używamy wysokiej
miski warto dodatkowo przykryć ją ściereczką, ponieważ mąka rozpryskuje
się.
2. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i ponownie chwilę miksujemy.
3. Ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na dwie kulki w proporcji 1/3 i 2/3.
4, Większy kawałek wkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażarki.
Potrzebujemy, aby mniejsza porcja mocno się zmroziła, ponieważ będziemy
ją trzeć na tarce (kruszonka). Schładzamy około 1h.
Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz