Awokado zwane inaczej smaczliwką, to dzisiejszy produkt przewodni. Dojrzały owoc powinien być miękki i mieć maślaną, trochę mazistą konsystencję. Łatwo można rozgnieść go widelcem. Jeśli kupimy owoc jeszcze twardy można zawinąć go w folię aluminiową i odłożyć na 2-3 dni, wówczas zmięknie i będzie nadawał się do spożycia.
Dlaczego awokado ? O jego właściwościach wiele się mówi:
- zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę E (pozytywny wpływ na nasz mózg),
- jest źródłem kwasu foliowego (prawidłowe działanie metabolizmu),
- zawiera luteinę (ochrona naszych oczu),
- zawiera dużą ilość cynku (chroni mężczyzn przed prostatą).
Ponad to bardzo istotne jest, że można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 awokado
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- garść kiełków z rzodkiewki
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka greckiego jogurtu
- 1 łyżeczka soku cytryny
- sól
- pieprz
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce (grube oczka).
2. Awokado również ścieramy na tarce (drobne oczka) i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do jajek.
3. Cebule kroimy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do jajek i awokado.
4. Kiełki kroimy i dodajemy do pasty.
5. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majonez i jogurt. Całość mieszamy.
6. Sprawdzamy smak pasty i ewentualnie doprawiamy.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz