czwartek, 16 stycznia 2014

Słona przekąska z ciasta francuskiego.

Kiedy mamy w lodówce ciasto francuskie i najdzie nas ochota na szybką przekąskę mamy wiele możliwości przygotowania czegoś na szybko. Wszystko zależy od tego na co mamy ochotę lub też co znajduję się jeszcze w naszej lodówce czy spiżarni. W moim wypadku akcja była bardzo szybka. Ciasto francuskie było pod ręką i po chwili zastanowienia wybór padł na jego słoną wersję. 
Szybko i smacznie - idealny pomysł na błyskawiczną przekąskę.




czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (18 szt):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli

1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
2. Ciasto (45cm x 26cm) rozkładamy i przecinamy na dwie połowy (wzdłuż dłuższego boku). Uzyskujemy dwa kawałki o wymiarach 45cm x 13cm. Następnie dzielimy każdy z powstałych prostokątów na kawałki o szerokości 5cm.
3. Na środku każdego z prostokątów robimy podłużne nacięcie o długości około 8cm.
4. Jeden z węższych końców ciasta przekładamy przez powstałe nacięcie uzyskując w ten sposób wywinięty, faworkowy kształt.
5. Przygotowane przekąski z ciasta francuskiego przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą.
Moje przekąski są bardzo mocno posmarowane jajkiem. Działałam razem z córką i ta część pracy była jej dziełem :)
 6. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut do momentu aż ładnie się zrumienią.

Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu. Dobrze smakują w obu wersjach.

Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają. Muszę spróbować - takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Apetycznie wyglądają i świetnie smakują. Polecam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...