Musli zaproponowane przez Kudłatych Kucharzy wprowadziło mnie w lekkie zdziwienie. Jak wiadomo musli czy też inaczej mówiąc granola mają skład bardzo różny. Zazwyczaj są w nich płatki owsiane, żytnie lub inne oraz suszone owoce, orzechy lub też inne dodatki (otręby). I tak zazwyczaj wyglądały moje mieszanki:
- DOMOWE MUSLI (przepis TUTAJ)
- DOMOWE MUSLI 2 (przepis TUTAJ).
Wszystkie składniki mieszało się w misce, łączyło miodem i podpiekało w niskiej temperaturze w piekarniku. Tak przygotowane musli jest chrupiące i lekko miodowe. Zazwyczaj jadałam go z ciepłym mlekiem, zamiast słodzonych kupnych płatków. I byłoby tak nadal, gdyby nie przepis Kudłatych Kucharzy. Zaskakujący jeden składnik zmienił moje aktualne smaki. Oczywiście jest to zmiana chwilowa, bo nic nie trwa wiecznie, ale aktualnie jest to mój wybór śniadaniowy.
A co do tego zaskakującego składnika, to chyba poznajecie na zdjęciu te białe pałeczki - tak, to ryż preparowany. Dzięki niemu musli sprawia wrażenie bardzo lekkiego. I co najważniejsze zostało w pełni zaakceptowane przez moich domowników:)
czas przygotowania - 10 minutSKŁADNIKI (315g musli = ok 9 porcji po 35g lub 6 porcji po 50g) :
- 150g płatków owsianych
- 40g ryżu preparowanego
- 25g płatków migdalowych
- 50g suszonych owoców (np 25g daktyli i 25g moreli)
- 50g suszonej żurawiny
WARTOŚĆ KALORYCZNA:
CAŁOŚĆ MUSLI WG GRAMATURY Z PRZEPISU 315G = OK 1055KCAL
1 PORCJA 35G (5 ŁYŻEK) = 117KCAL (mniejsza porcja, wystarczająca dla mnie)
1 PORCJA 50G (7 ŁYŻEK) = 167KCAL (większa może być męska porcja)
Płatki migdałowe prażymy na patelni przez ok 2-3 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Przesypujemy do miseczki i studzimy.Daktyle i morele kroimy na nieduże kawałki.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki (płatki owsiane, ryż preparowany, daktyle, morele, żurawinę i wystudzone płatki migdałowe), dobrze mieszamy i gotowe.
Musli przechowujemy w szczelnym słoiku.
Płatki warto wzbogacić o otręby z uwagi na błonnik (100g otrębów pszennych zawiera ponad 43g błonnika).
I jeszcze propozycja podania - pyszne śniadanie lub kolacja.
1. MUSLI WG KUDŁATYCH KUCHARZY Z JOGURTEM I ŚLIWKĄ
- 35g musli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok 50g)
- 1 śliwka (ok 100g)
WARTOŚĆ KALORYCZNA = OK 200KCAL
2. MUSLI WG KUDŁATYCH KUCHARZY Z JOGURTEM I MALINAMI
- 35g musli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok 50g)
- 50g malin
WARTOŚĆ KALORYCZNA = OK 170KCAL
Smacznego...
Iwona
mniam- musli... pycha!
OdpowiedzUsuńZgadza się - pycha!!!
Usuńryż preparowany ma bardzo wysoki indeks glikemiczny ,nie powinny go jeść osoby mające problem z poziomem cukru we krwi
UsuńŁaaaa! czemu ja tu weszłam po kolacji?! No dlaczego?! Pycha!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście strata! Ale cóż można to jeszcze nadrobić:) Zapraszam!!!
Usuń