wtorek, 5 sierpnia 2014

Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa wg Kudłatych Kucharzy na diecie

Minestrone to włoska zupa jarzynowa podawana najczęściej z makaronem (z wł minestra to zupa). Nie ma jednego przepisu na tą zupę, wszystko zależy od regionu Włoch, upodobań kucharza oraz dostępności warzyw w danym okresie (najczęściej gotuje się ją z warzyw sezonowych). Nie ma się co dziwić, że zainteresowali się nią KUDŁACI KUCHARZE - mało kalorii I różnorodne smaki. Myślę, że nawet nie trzeba było jej specjalnie przerabiać, czy też zmniejszać jej kaloryczność, bo zupy jarzynowe z zasady zawierają mało kalorii.
czas przygotowania - 30-40 minut
SKŁADNIKI (3 porcje):
- 2 pomidory
- 1/2 średniej cebuli (drobno posiekana)
- 1/2 łodygi selera (pokrojony w cienkie plasterki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 nieduży por (przekrojony i pocięty w plasterki)
- 1 średnia cukinia (pokrojona w drobną kostkę)
- 0,75-1l bulionu drobiowego
- 25g spaghetti
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka przecieru pomidorwego
- 100g mrożonego groszku
- 100g białej kapusty lub jarmużu (poszatkowane)
- przyprawy - sól, pieprz

OPCJONALNIE (PRZYBRANIE):
- 2g parmezanu (drobno starty)
- liście bazylii

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA: 
CAŁA ZUPA (3 PORCJE) = OK 370KCAL,        
I PORCJA = OK 123KCAL.

Pomidory przygotowujemy do ściągnięcia skórki (lekko nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na ok 1minutę. Po upływie tego czasu odlewamy wodę i pozostawiamy pomidory do wystygnięcia.

Kroimy warzywa - cebulę, seler, pora i cukinię. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę ok 1cm.
Na oliwie podsmażamy czosnek i usuwamy. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy na oleju aromatyzowanym czosnkiem - ok 3-5 minut (nie może zbrązowieć). Dodajemy pokrojone warzywa - seler, pory i cukinię i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory i dusimy kolejne kilka minut.
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz spaghetti (połamane na mniejsze części). Gotujemy ok 8 minut mieszając co jakiś czas. Dodajemy zielony groszek i kapustę bądź jarmuż i dalej gotujemy ok 3-5 minut.  Na koniec sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa jest gotowa wtedy kiedy makaron zmięknie. Nie gotujemy jej wówczas dłużej.
Najsmaczniejsza jest zaraz po ugotowaniu. Do dekoracji możemy użyć liści bazylii lub też odrobinę świeżo startego parmezanu. Lekko się rozpuszcza i zaostrza smak. Polecam!!! Jednak dbając o linię dodatek bazylii jest wystarczający:)

UWAGI:
- Jeśli lubimy czosnek w zupie to możemy go pokroić na plasterki i podsmażyć razem z warzywami (cebula, seler, por, cukinia). Ja toleruję tylko lekki jego dodatek dlatego zawsze podsmażam i odkładam.
- KK podają, że minestrone dobrze przechowuje się w lodówce. Uważam jednak, że zaletą tej zupy jest to że część warzyw jest al dente - seler naciowy chrupie nam w czasie jedzenia. I niestety kiedy zupa postoi kilka godzin warzywa stają się miękkie, co jest zdecydowanie na minus. Dlatego polecam przygotować niedużą porcję i od razu jeść, wówczas jest najsmaczniejsza.


Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...