czwartek, 16 października 2014

Pikantna zupa krem z czerwonej soczewicy

Czasami sięgamy po dania łagodne, a czasami nachodzi nas ochota na coś bardziej pikantnego. Nasze smaki zmieniają się co jest sprawą naturalną. Takim momentem jest zapewne zmiana pór roku. I tak wraz ze spadkiem temperatury otoczenia zwiększa się nasze zapotrzebowanie na dania pikantne. Rozgrzewają one nas i przyspieszają tempo przemiany materii. Czyli dwie korzyści za jednym razem. Dlatego też taką ostrzejszą wersję zupy z soczewicy polecam dzisiaj, kiedy aura nas nie rozpieszcza i trzeba rozgrzać się od wewnątrz. Dodatkowym jej atutem jest kasza jęczmienna jako dodatek.
Zupa dzisiejsza ma bardziej czerwoną barwę od wersji łagodnej (ŁAGODNA ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY), ponieważ oprócz pikantnej papryczki chilli zawiera również słodką paprykę w proszku. Chyba jednak nie udało mi się tego uchwycić na zdjęciach, ale uwierzcie mi na słowo:)
Soczewica jest źródłem lekkostrawnego białka, zawiera błonnik (nierozpuszczalny i rozpuszczalny), wapń, żelazo, beta-karoten, witaminę B i PP. Usprawnia działanie układu krążenia, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nagłemu wzrostowi cukru. Jednym słowem warto ją wprowadzić do swojego jadłospisu.

czas przygotowania: 20-25minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 100g czerwonej soczewicy
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,6l bulionu (może być resztka rosołu) lub 3 kulki zamrożonego jasnego wywaru do zup i sosów rozpuszczonego w 0,6l wody (przepis na kulki TUTAJ)
- przyprawy - sól, pieprz
DODATKI:
 - 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

KALORYCZNOŚĆ CAŁEGO DANIA - OK 590KCAL (z kaszą)
 OK 510KCAL(bez kaszy)
1 PORCJA - OK 295KCAL (z kaszą)
OK 255KCAL (bez kaszy)

Marchewkę ścieramy na tarce (drobne oczka). Chilli kroimy na plasterki. Podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju marchewkę i chilli przez 2 minuty. Dodajemy paprykę w proszku oraz soczewicę i podsmażamy kolejne 2 minuty.
Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem lub wodą z zamrożonymi kulkami domowego jasnego wywaru do zup (przepis TUTAJ), gotujemy 15 minut. Przyprawiamy i blendujemy. 
Zupę podajemy z kaszą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...