wtorek, 16 grudnia 2014

Pijane rodzynki - dodatek do ciast

Kolejny dodatek do ciast jest nieco niegrzeczny i polecany zdecydowanie dorosłym. Chociaż procenty ulatują w czasie pieczenia, to wskazane jest zachowanie umiaru w stosowaniu tych szalonych i cudownych rodzynek:)
czas przygotowania - 10 minut + kilka dni macerowania
SKŁADNIKI:
- 100g rodzynek
- 100ml rumu


Rodzynki płuczemy i osuszamy. Przekładamy do słoika i zalewamy rumem. Teraz powinny one macerować się w rumie kilka dni. Ich smak stanie się bardzo wyrazisty i nawet nieduża ich ilość dodana do ciasta urozmaici jego smak.
Tak przygotowane rodzynki powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym miejscu. Dodajemy je po łyżeczce do ciasta i oczywiście nie pomijamy rumu.

Źródło:
Agnieszka Maciąg - "Smak miłości"
Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. mogłabym ich zjeść tyle, że pewnie groziłoby to lekkim wstawieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja będę musiała się powstrzymywać przed degustacją podczas dodawania do ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...