Kolejny dodatek do ciast jest nieco niegrzeczny i polecany zdecydowanie dorosłym. Chociaż procenty ulatują w czasie pieczenia, to wskazane jest zachowanie umiaru w stosowaniu tych szalonych i cudownych rodzynek:)
czas przygotowania - 10 minut + kilka dni macerowaniaSKŁADNIKI:
- 100g rodzynek
- 100ml rumu
Rodzynki płuczemy i osuszamy. Przekładamy do słoika i zalewamy rumem. Teraz powinny one macerować się w rumie kilka dni. Ich smak stanie się bardzo wyrazisty i nawet nieduża ich ilość dodana do ciasta urozmaici jego smak.
Tak przygotowane rodzynki powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym miejscu. Dodajemy je po łyżeczce do ciasta i oczywiście nie pomijamy rumu.
Źródło:
Agnieszka Maciąg - "Smak miłości"
Smacznego...
Iwona
mogłabym ich zjeść tyle, że pewnie groziłoby to lekkim wstawieniem :)
OdpowiedzUsuńJa będę musiała się powstrzymywać przed degustacją podczas dodawania do ciasta:)
OdpowiedzUsuń