Soki warzywne przygotowuję ostatnio średnio co drugi dzień. Wypijam je z samego rana, około pół godziny przed śniadaniem. W ten sposób dostarczam sobie sporą dawkę witamin i minerałów oraz rozkręcam z lekka metabolizm. Trzeba przyznać, że z robieniem domowych soków warzywno-owocowych jest sporo zabawy - obieranie, wyciskanie i na koniec sporo mycia. Ale warto potrudzić się trochę, w końcu robimy to dla samych siebie. I taki argument jest dla mnie wystarczający.
czas przygotowania - 15 minut
SKŁADNIKI (ok 500ml soku = 2 porcje):
- 4 marchewki
- 2 średnie buraki
- 2 jabłka
DODATKOWO (OPCJONALNIE):
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- świeży imbir (kawałek wielkości ok 5cm)
Marchewkę i buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Umyte jabłka mogą pozostać ze skórką, kroimy je na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Imbir obieramy ze skórki.
Sok wyciskamy w sokowirówce, ściągamy powstałą pianę, dodajemy sok z cytryny, całość mieszamy i możemy degustować.
Sok ten jest słodki ze względu na buraki. Dlatego warto dodać imbir, który wyraźnie orzeźwi i zaostrzy smak.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz