niedziela, 18 stycznia 2015

Sernik krakowski

Tym razem mała weekendowa pokusa w formie klasycznego sernika z twarogu. Nie z sera twarogowego z wiaderka, tylko na bazie twarogu mielonego 3 razy. Trzeba się przy nim odrobinę więcej potrudzić, ale efekt jest wyśmienity. Ja jestem zwolenniczką właśnie takich konkretnych, ciężkich serników, natomiast moi domownicy wybierają te delikatne i lekkie. Chyba będę jeszcze musiała popracować nad wersją pośrednią. Może wtedy pogodzę wszystkie domowe gusta:)

A tak dla przypomnienia poniżej serniki, które już pojawiły się w Strefie Ulubionej:
- SERNIK NA BISZKOPTACH W DODATKIEM KONFITURY FIGOWEJ
- SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
- SERNIK RYŻOWY
- SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
- SERNIK WŁOSKI
- SERNIK MALINOWY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

CZAS PRZYGOTOWANIA - 30 minut + 30 minut chłodzenie + 1 godzina pieczenie
SKŁADNIKI (forma ok 24cm x 28cm ):

CIASTO:
- 20 dag masła (zimne)
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli

MASA SEROWA:
- 80 dag twarogu
- 4 jajka
- 10 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 5 dag rodzynek (proponuję pijane rodzynki wg PRZEPISU)
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej (proponuję domową skórkę wg PRZEPISU)
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli


1. Przygotowujemy ciasto - łączymy mąkę z cukrem pudrem i solą, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i razem szybko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy z niego kulkę i zawinięte w folię odkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny. Po schłodzeniu ciasta 2/3 wykładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Po podpieczeniu ciasta lekko go studzimy przez nałożeniem masy serowej.

2. Przygotowujemy masę serową - twaróg mielimy 3 razy. Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka pozostawiamy na później do ubicia piany, natomiast żółtka ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera. Dodajemy małymi porcjami ser i masło i miksujemy. Śmietanę łączymy z mąką ziemniaczaną oraz sokiem z cytryny i dodajemy do masy, miksujemy. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy serowej - najpierw ok 1/3 i za pomocą łyżki wstępnie wmieszamy ją w masę rozluźniając jej strukturę, następnie dodajemy resztę piany i całość mieszamy łyżką. Z wanilii wydrążamy miąższ i dodajemy do masy, mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość masy serowej przekładamy na podpieczony spód ciasta.

3, Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski (ok 1 cm szerokości). Układamy je na wierzchu masy tworząc na przykład kratkę. Wierzch ciasta (paski ciasta) warto dodatkowo posmarować żółtkiem, co nada mu ładny kolor podczas pieczenia.

4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godzinę. Po zakończeniu pieczenia wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik (można go lekko uchylić) aż do wystygnięcia.

Ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub też posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.


Inspiracja - M. Gessler "Smaczna Polska"


Smacznego...
Iwona
Walentynkowe menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...